Miért alakulhat ki hasmenés emlődaganatos betegeknél és mit lehet tenni ellene?

A hasmenés nem feltétlenül függ össze a daganatos betegséggel vagy a kezeléssel, éppúgy okozhatja vírusos vagy bakteriális fertőzés a híg székletet, mint egészséges embereknél. Ez esetben a székletfogó tüneti kezelés mellett kezelni kell a kiváltó okot is. A hasmenés ugyanakkor lehet gyógyszerek mellékhatása is. Némely antibiotikum éppúgy okozhat hasmenést, mint a daganatellenes kezelések, a kemoterápiák és célzott onkológiai kezelések gyakori mellékhatásai között szerepel a hasmenés.

Az elhúzódó hasmenés nemcsak kellemetlen, hanem súlyos szövődmények kockázatát is hordozza: növeli a kiszáradásból és a sóháztartás felborulásából adódó következmények veszélyét, hozzájárul a kóros fogyáshoz, a beteg legyengüléséhez. A hasmenés megállítását egyrészt a bélműködést lassító gyógyszerekkel kísérlik meg, de legalább ekkora jelentősége van az étrendi ajánlások betartásának, illetve a szervezetből kórosan nagy mennyiségben távozó folyadék, ásványi anyagok és tápanyagok pótlásának. A kezelőorvos a gyógyszeres kezelésben tud segíteni, de érdemes konzultálni dietetikussal is.

Az egyik legfontosabb teendő a kiszáradás elkerülése – ami ha fenyeget, akár kórházi, infúziós folyadékpótlást és elektrolitpótlást is szükségessé tehet. Az ajánlott napi mennyiségnek akár másfél-kétszeresét, azaz három-négy liter folyadékot is meg kell inni egy nap. Javasolt folyékony ételek, levesek fogyasztása. A folyadék mellett az ásványi sókat, a káliumot (például banánnal) és a nátriumot is pótolni kell. Indokolt esetben receptre írhat fel az orvos gyógyszertárban kiváltható ionpótló készítményt is.

Egy-egy alkalommal kevesebb étel elfogyasztása tanácsos, inkább gyakrabban kell enni a nap folyamán. Bár a rostokban gazdag ételek egészségesek, hasmenéskor el kell kerülni a fogyasztásukat, mivel a rostok serkentik a bélműködést. Nem szabad magvas, rozsos vagy barna kenyeret és péksüteményeket enni, kerülni kell a müzliket, dióféléket, a kukoricát és a hüvelyeseket, a rostos ivóleveket (inkább szűrt almalé vagy baracklé). Kerülni kell az aprómagvas gyümölcsöket (eper, málna, kivi) is, más gyümölcsöket (almát, körtét) is jobb meghámozva enni, esetleg lereszelve.

A tej fokozhatja a hasmenést, viszont a savanyított és feldolgozott tejtermékek, mint a kefir, a túró, a joghurt vagy a sajt fogyasztása hasznos lehet, egyúttal kalóriadús tápanyagként is szolgálhat. Zsírban és olajban való sütés helyett a párolást javasolják. Kerülni kell a bőrös húst, de a lebőrözött csirkemell, pulykahús vagy hal, köretként pedig a burgonya, a rizs vagy a tésztafélék evése nem ellenjavallt. A bélmozgás lassításához hozzájárulhat az erős fekete tea, a hasfogó hatású gyógyteák vagy a kakaó is, viszont utóbbi nem tejben, hanem vízben feloldva. A koffeintartalmú italok, a kávé hasmenés idején kerülendő.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top