Miért nem műtenek a vastagbélrák többszörös áttéte esetén, hogy csökkentsék a tumoros gócok számát?

A rák elsődleges gyógymódja a daganatsebészet, tehát ha sikerül eltávolítani a tumoros gócot vagy gócokat a szervezetből. Operációt általában akkor javasolnak, ha azzal a szervezet teljesen daganatmentessé tehető (R0 rezekció), illetve ha a beavatkozástól az életkilátások és/vagy az életminőség javulhat.

Ha az elsődleges vastagbéldaganat és végbéldaganat vagy annak máj- vagy tüdőáttéte nem műthető, az esetek egy részében esély lehet kemoterápiával (végbélrák esetén sugárkezeléssel kombinálva), illetve célzott onkológiai kezelésekkel elérni az operálhatóságot (neoadjuváns kezelés). Ha ez nem reális cél vagy nem volt eredményes a neoadjuváns kezelés, a sebészek nem tehetnek többet a vastagbélrákos beteg életkilátásainak javításáért, a palliatív célú onkológiai terápiák kerülnek előtérbe (ennek jelentőségét önálló fejezetben elmagyarázzuk).

Ennek az a magyarázata, hogy egy áttétes daganattömeg egy részét nincs értelme eltávolítani, mert az csak műtéti megterhelést okoz a betegnek, növeli a kockázatokat, de érdemben nincs kihatása a daganatos folyamat lefolyására. Ugyanez a helyzet akkor is, ha némely daganatgóc teljesen eltávolítható lenne, ám más gócok pedig nem. Ha a tüdőáttét kimetszhető is lenne, ám a májáttét nem, nem nyúlnak a tüdőhöz sem hozzá, mert az nem hozna előnyt a betegnek. Ugyanez a helyzet, ha egy-egy egyébként műthetőnek látszó nagyobb tumoros góc mellett a képalkotó vizsgálatokon az látszik, hogy a szervezetben szétterjedt apró gócok látszanak a hashártyán, a nyirokcsomókban, a csontokban. A magyarázat ugyanaz: sok góc közül néhánynak a kivétele nem lassítja a betegség előrehaladását, hiszen a kóros sejtburjánzás gyakorlatilag mindenhol jelen van és korlátlan utánpótlással bír. Ebben az esetben az egész szervezetre egyszerre ható kemoterápia és a célzott onkológiai gyógyszerek segíthetnek a folyamat visszaszorításában, lassításában, az életkilátások javításában. (Az alkalmazható terápiákat önálló fejezetekben részletesen bemutatjuk.)

Az itt ismertetett főszabály mellett ugyanakkor mégiscsak vannak olyan esetek, amikor nem lehet teljes tumormentességet elérni, mégis műtenek. Ilyenek például azok a palliatív operációk, amikor életveszélyt hárítanak el: bélelzáródás, bélperforáció (kilyukadás), belső vérzés miatt kerül sor a műtétre, s esetleg a daganat egy részének az eltávolítására. Ugyancsak palliatív célú műtét történhet, ha a májáttét úgy helyezkedik el, hogy gátolja az epe elfolyását, s ezzel sárgaságot okoz – ekkor sztent beültetésével gondoskodhatnak az epe elvezetéséről.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top