Miért távolítják el a nyirokcsomókat vastagbélműtétkor?

Illusztráció: Pixabay.com

A daganatból a ráksejtek egy része bejuthat a tumor közelében lévő nyirokerekbe, a nyirokcsomókban megtapadva tovább élhet és növekedhet, majd a nyirokereken keresztül szétterjedhet, és áttétet adhat más szervekbe is. A daganateltávolító műtétek során a tumorhoz kapcsolódó teljes nyirokcsomóláncot igyekeznek eltávolítani (blokk dissectio), hogy megnöveljék a teljes tumormentesség és a gyógyulás esélyét. Törekednek arra, hogy legalább 12 nyirokcsomót eltávolítsanak, de ennél nagyobb számú nyirokcsomó kimetszése is indokolt lehet.

A patológián minden eltávolított nyirokcsomót megvizsgálnak, hogy van-e bennük daganatsejt. Az eredmény alapján meghatározzák a tumor stádiumát. A leleteken megtalálható TNM stádiumbeosztásban a „T” a tumor méretét jelöli (1-től 4-ig), az „N” a nyirokcsomó áttétek jelölésére szolgál. Ha nem találnak daganatsejtet a nyirokcsomókban, a jelzés N0. Ha 1-3 darab regionális nyirokcsomóban találnak áttétet, N1 a jelölés. Ha ennél többen vagy a sebészi kimetszésen túli nyirokcsomó is érintett, N2 szerepel a diagnózisban. (Az M a távoli áttétet jelzi, M0 ha nem igazolódott metasztázis, M1 ha igen, Mx, ha nincs róla információ.)

Az eltávolított nyirokcsomók száma, a nyirokcsomók daganatos érintettsége befolyásolja az életkilátásokat, részben ez alapján dönthető el, hogy az operációt követően szükséges-e onkológiai kezelés. Annak ellenére, hogy az áttétes nyirokcsomókat a sebész kivette, a nyirokcsomók érintettsége felveti a kockázatát annak, hogy a nyirokutakon már máshová is eljuthattak a daganatsejtek. A feltételezett elkóborolt ráksejtek elpusztítását, a kiújulás és áttétképzés kockázatának csökkentését a műtét utáni adjuváns kemoterápia szolgálja.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Illusztráció: Pixabay.com

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top