Mikor és hol kell(ene) felvenni a kapcsolatot a hospice szolgálattal egy betegnek, hozzátartozónak?

Amint véget ér az aktív onkológiai kezelés, a beteg jogosult a társadalombiztosító által támogatott hospice ellátásra, azt a kezelőorvos, a háziorvos, a beteg és a hozzátartozó egyaránt kezdeményezheti. Az aktív onkológiai terápiák lezárása nem feltétlenül jelenti az élet közeli végét, ekkor a betegek még nincsenek feltétlenül rossz állapotban. Súlyos tévhit tehát, hogy a hospice csak az utolsó napok haldoklásáról szól!

A hospice szakemberei nem a halálért, hanem az életért dolgoznak. A betegek és a hozzátartozók gyakran azzal halogatják a segítségkérést, hogy „mi még nem tartunk ott”, s emiatt csak akkor kezdenek kapkodni, amikor drámaian romlik a helyzet. Pedig a hospice akár egy egész éven át tud segíteni, a beteg igényeihez igazodó ápolást, fájdalomcsillapítást, testi-lelki támaszt nyújtani. A hospice szolgálattal való kapcsolatfelvétel nem lemondást jelent az életről, hanem az egyik legfontosabb dolog, amit a beteg önmagáért vagy a hozzátartozó a betegért megtehet.

Mind az onkológiai osztály, mind a háziorvos információt tud nyújtani arról, hogy az adott lakóhelyen milyen hospice szolgálat érhető el. Erről településenkénti bontásban a www.hospice.hu weboldal ellátáskereső menüpontban is felvilágosítás kapható.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top