Mikor fenyeget a fehérvérsejtszám csökkenéséből (neutropénia) eredő fertőzésveszély?

Láz, lázmérő

Az emlődaganatos betegek egy jelentős részénél előfordul az onkológiai kezelések idején az immunrendszerben kulcsszerepet játszó neutrofil sejtek (a fehérvérsejtek egyik típusa) számának kóros csökkenése, a neutropénia.

Az alacsonyabb fehérvérsejtszám először laborvizsgálattal mutatható ki, de ekkor már fertőzés fenyeget, aminek a jele a magasra szökő láz lehet. A kóros fehérvérsejtszám-csökkenés általában az első terápiás ciklus megkezdése utáni első-második héten következik be, majd kezelés nélkül súlyosbodhat az állapot.

A csökkent védekezőképességű szervezetet olyan fertőzések támadhatják meg, amelyeket máskor legyőzne. A fertőzés forrása nem mindig egyértelmű, mert az gyakorlatilag bárhonnan eredhet. Lehet szó tüdőgyulladásról, húgyúti fertőzésről, de eredete lehet minden bőrsérülés is: sebek, kezelés miatti bőrelváltozások, az infúziós kanül, a műtéti heg, a száj nyálkahártyáján lévő afták és fekélyek is lehetnek kiindulópontjai egy elhatalmasodó fertőzésnek. Ezért esik más megítélés alá, ha egy daganatos beteg, különösen egy épp daganatellenes kezelésben részesülő beteg lázasodik be. A lázas neutropéniának nevezett állapot azért veszélyes, mert a csökkent védekezőképesség miatt egy egyszerű fertőzés is gyorsan szétterjedhet, s akár súlyos-életveszélyes állapotot is kiválthat.

Ha onkológiai kezelések – legyen az kemoterápia, célzott gyógyszeres kezelés, immunterápia, sugárterápia vagy ezek kombinációja – idején felszökik a láz, nem elegendő a szokásos otthoni lázcsillapítás: az elsődleges lázcsillapításon túl haladéktalanul orvoshoz kell fordulni (ha lehetőség van rá, a kezelést nyújtó onkológiai osztályhoz), hogy sürgős laboratóriumi vizsgálattal kiderítsék a láz okát és indokolt esetben azonnal megkezdjék a fertőzés elleni kezelést. (Van néhány olyan gyógyszer, amely a beadást követő órákban gyakran okoz átmeneti lázat, hidegrázást. Erről azonban előre tájékoztatják a beteget, illetve ha számítani lehet erre a mellékhatásra, azt gyógyszeres előkezeléssel nagy valószínűséggel meg lehet előzni.) Mielőtt a kemoterápia után hazamegy a beteg, legyen pontos információja arról, hogy felszökő láz esetén hová, kihez kell fordulni!

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top