Mikor fenyeget egy vastagbéldaganatos beteget a száj nyálkahártyájának fájdalmas gyulladása?

A vastagbéldaganat ellen alkalmazott kemoterápiák – a konkrét gyógyszeres kombinációtól függő mértékben – más mellékhatások mellett fájdalmas elváltozásokat okozhatnak a szájban. A szájüreget borító nyálkahártya sejtjei ugyanis a szervezet gyorsan osztódó és megújuló sejtjei közé tartoznak, s mint ilyenek, károsító hatással van rájuk a gyorsan osztódó daganatsejtek ellen kifejlesztett kemoterápia. A nyálkahártya-gyulladás (mucositis) tüneteként a szájban (az ínyen, a nyelven, a nyelv alatt, a szájpadláson) bárhol olykor aftára, máskor fekélyre emlékeztető, gyulladt, nyílt sebek keletkezhetnek. A panaszok súlyossága az elváltozások méretétől, számától, elhelyezkedésétől függ. Vannak, akiknél kisebb, s különösebb kezelés nélkül is elviselhető kellemetlenséget okoz e mellékhatás, ám súlyosabb esetekben a fájdalom teljesen lehetetlenné teheti az evést, a rágást, a nyelést, akár még a beszédet is.

A panaszok súlyosságát 5 fokozatba sorolják:
– Grade 1: panaszok nélküli vagy enyhe panaszokkal bíró beteg
– Grade 2: az elváltozások közepes fájdalommal járnak, de nem befolyásolják az evést és az ivást
– Grade 3: az elváltozások komoly fájdalmat okoznak, s korlátozzák az étkezést is
– Grade 4: az elváltozások nagy fájdalmat okoznak, megakadályozzák a kielégítő tápanyag- és folyadékfogyasztást, ezzel immár az életet veszélyeztető állapot alakulhat ki
– Grade 5: halált okozó szövődmény

A szájnyálkahártya-gyulladás az első kemoterápiás kezelés után a leggyorsabban kialakulni képes mellékhatások közé tartozik: néhány napon, egy-két héten belül szembesülhet vele a beteg, s a panaszok intenzitása napról-napra fokozódhat. Vannak betegek, akiknek a többedik ciklus kezelés után jelentkezik e mellékhatás, ami egyébként nem alakul ki mindenkinél. A mucositis nőknél valamivel gyakrabban jelentkezik, illetve olyan betegeknél is, akiknek a daganatos betegségük előtt is akadt vissza-visszatérő szájüregi problémájuk, voltak afták, fekélyek a szájukban. Növeli a kockázatot, ha valaki dohányzik, mert a dohányfüst önmagában is szárítja a nyálkahártyát és rontja a mikrokeringést, a nyálkahártya oxigén-ellátását. Súlyosabbak lehetnek a tünetek rossz vesefunkciós értékek mellett, kóros soványság esetén, illetve ha valakinek túl kevés nyála termelődik.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top