Mikor fenyeget kéz-láb szindróma, s mit lehet tenni ellene?

Fotó: Depositphotos

Az emlőrák kezelésében alkalmazott daganatellenes gyógyszerek közül többnél is előfordulhat, hogy a tenyereken és a talpakon kellemetlen, fájdalmas elváltozások, úgynevezett kéz-láb szindróma alakul ki.

A tünetek jellemzően a terápia kezdete után néhány héttel jelentkeznek és fokozatosan rosszabbodhatnak. A tenyereken és a talpakon elszíneződés, bőrpír látszik, ödéma alakul ki, súlyosabb esetekben hólyagosodás, akár gennyes fekély is keletkezhet, más esetekben megvastagszik a bőr, majd leválik. A mellékhatás enyhe formájában csak kellemetlen, erősebb jelentkezésekor viszont nagy fájdalmat képes okozni, lehetetlenné teheti a mindennapokban a beteg aktivitását, akár az önellátást is.

A mellékhatások általában nem válnak súlyossá, különösen hogy több módszer is létezik a megelőzésre, a tünetek mérséklésére. Akinél kéz-láb szindrómát okozni képes kezelést alkalmaznak, annál segíthet, ha a kezelés idején, majd az azt követő 24 órában hűtik a csuklóját és bokáját. Fontos, hogy ne érje a felületeket napsugárzás, ne érjen hozzá a beteg forró tárgyakhoz (edények, tányérok, csészék, radiátor), ne érje a kezet és a lábat meleg víz (csak langyos), valamint olyan fizikai behatás, mint a nyomás, az ütés, a dörzsölés (például szerszámmal történő munka, mosogatás, kézi mosás). A panaszok elkerülését, illetve mérséklését B6 vitamin szedésével, valamint lanolinos, aloe verás, paraffinos kenőcsökkel lehet megpróbálni. A krémekről a kezelőorvos vagy bőrgyógyász ajánlását kell kérni, aki a fertőzést gátló (antiszeptikus) készítményt is javasolhat. Ha a tüneteket nem sikerül uralni, szükség lehet a daganatellenes terápiás dózis csökkentésére, illetve a ciklus halasztására.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top