Mikor fordulhat a beteg betegjogi képviselőhöz és miben tud a szakember segíteni?

Illusztráció: Pixabay.com

Minden egészségügyi intézményben jól látható helyen megtalálható a területileg illetékes betegjogi képviselő elérhetősége. A jogvédelmi képviselők nem a kórházak, szakrendelők alkalmazottjai, hanem független szakemberek.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) 2017. január 1-től beolvadt az Emberi Erőforrások Minisztériumába, ahol önálló szervezeti egységként, Integrált Jogvédelmi Szolgálatként (IJSZ) működik tovább (www.ijsz.hu).

A betegjogi képviselők általában rendszeresen, előre meghirdetett időpontokban tartanak fogadóórákat az intézményekben, de telefonon, e-mailben, levélben is megkereshetők. Segíthetik a betegeket jogaik megismerésében, az egészségügyi dokumentációhoz való hozzájutásban, annak megértésében, az azzal kapcsolatos megjegyzések, kérdések feltételében. Segíthetnek a betegeknek panaszuk megfogalmazásában, kezdeményezhetik azok kivizsgálását. A képviselő jogosult az egészségügyi szolgáltató területére belépni, iratokba betekinteni, az egészségügyi dolgozókhoz kérdést intézni (nemcsak az állami, hanem a privát rendelőkben is!). A képviselő a beteg, illetve a hozzátartozó írásbeli meghatalmazása alapján a gyógykezeléssel összefüggő ügyekben panaszt tehet az illetékes hatóságnál, az eljárás során képviselheti a beteget.

Az országban 24 betegjogi képviselő dolgozik, a feladatokat földrajzi körzetenként osztják meg. A szakembereket megkereső betegek, hozzátartozók vagy épp egészségügyi dolgozók a leggyakrabban tájékoztatást kérnek különféle ügyekben, vagy panaszt nyújtanak be. Legtöbben az ellátás minőségére, a hiányos betegtájékoztatásra panaszkodnak, orvosszakmai kérdéseket vetnek fel, az egészségügyi dolgozók hangnemét kifogásolják, a betegdokumentációval vagy a várakozással összefüggő elégedetlenségüknek adnak hangot. A betegjogi képviselőkhöz bizalommal fordulhat bárki, őket is köti az orvosi titoktartás. Munkájukkal segítenek eligazodni az egészségügy útvesztőiben, elősegítik a felek közötti viták békés megoldását.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top