Mikor fordulhat a beteg betegjogi képviselőhöz és miben tud a szakember segíteni?

Illusztráció: Pixabay.com

Minden egészségügyi intézményben jól látható helyen megtalálható a területileg illetékes betegjogi képviselő elérhetősége. A jogvédelmi képviselők nem a kórházak, szakrendelők alkalmazottjai, hanem független szakemberek. Általában rendszeresen, előre meghirdetett időpontokban tartanak fogadóórákat az intézményekben, de telefonon, e-mailben, levélben is megkereshetők.

A betegjogi képviselő segítheti a betegeket jogaik megismerésében, az egészségügyi dokumentációhoz való hozzájutásban, annak megértésében, az azzal kapcsolatos megjegyzések, kérdések feltételében. Segíthet a betegeknek panaszuk megfogalmazásában, kezdeményezheti azok kivizsgálását. A képviselő jogosult az egészségügyi szolgáltató területére belépni, iratokba betekinteni, az egészségügyi dolgozókhoz kérdést intézni (nemcsak az állami, hanem a privát rendelőkben is!). A beteg, illetve a hozzátartozó írásbeli meghatalmazása alapján a gyógykezeléssel összefüggő ügyekben panaszt tehet az illetékes hatóságnál, az eljárás során képviselheti a beteget.

Az országban a legutóbbi összefoglaló szerint 22 betegjogi képviselő dolgozik, a feladatokat földrajzi területenként osztották meg. A szakembereket megkereső betegek, hozzátartozók vagy épp egészségügyi dolgozók a leggyakrabban tájékoztatást kértek különféle ügyekben, bő egyharmaduk nyújtott be panaszt. A kritikákban legtöbben az egészségügyi ellátás minőségére, a hiányos betegtájékoztatásra panaszkodtak, orvosszakmai kérdéseket vetettek fel, az ellátás hangnemét kifogásolták, a betegdokumentációval vagy a várakozással összefüggő elégedetlenségüknek adtak hangot.

A betegjogi képviselőkhöz bizalommal fordulhat bárki, őket is köti az orvosi titoktartás. Munkájukkal segítenek eligazodni az egészségügy útvesztőiben, elősegítik a felek közötti viták békés megoldását.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Illusztráció: Pixabay.com

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top