Mikrometasztázisok: hogyan létezhetnek az emlődaganatoknak láthatatlan áttétei?

Minél korábban sikerül felfedezni az emlődaganatot és sebészileg eltávolítani, annál nagyobb az esély arra, hogy sikerül elkerülni az áttétek kialakulását.

Az emlődaganatos betegek egy kisebb részének már a betegség kiderülésekor kimutatható áttétei vannak: röntgen, CT, MR, PET-CT vizsgálatok képén kirajzolódhat daganatos sejtcsomó az elsődleges tumortól távoli szervekben is. Egy negatív – kóros daganatos elváltozást nem mutató – CT, MR, PET-CT vagy röntgenkép ugyanakkor nem nyújt teljes garanciát arra, hogy valahol ne lennének már kicsiny daganatos gócok, amelyek méretükből adódóan még nem láthatók a képalkotó vizsgálatokkal. Ezeket az apró, láthatatlan gócokat nevezik mikrometasztázisoknak, azaz parányi áttéteknek. Létezésüket az bizonyítja, hogy a diagnózis idején áttétmentesnek bizonyuló betegek egy részénél a műtét után – lehetséges, hogy évekkel később – egyszer mégiscsak megjelennek látható áttétes gócok. S mivel ezen gócok „csírái” nem kerülhettek újonnan a szervezetbe, már ott kellett lenniük valahol azelőtt is, hogy kimutatható méretűvé nőttek volna.

Ez a tény adja meg a magyarázatot a sikeres tumoreltávolító emlőműtéten átesett betegek gyakori kérdésére: ha a sebész teljesen eltávolította az emlőtumort és a képalkotó vizsgálatok nem mutatnak sehol további rákos betegséget, mi szükség mégis a műtét utáni megterhelő onkológiai kezelésekre? A válasz: adott stádiumtól vagy adott szövettani lelet esetén valószínűsíthető, hogy a betegek egy részénél a véráramban vagy valamelyik szervben megbújva már/még ott lehetnek kicsiny daganatos gócok, amelyeket el kell pusztítani. A műtét után alkalmazott – szakszóval adjuváns – gyógyszeres terápiának ez a lényege: a feltételezett mikrometasztázisok elpusztítása, ezzel a kiújulási, áttétképzési kockázat csökkentése. A gyógyszeres kezelések úgynevezett szisztémás terápiák, mert a véráramba kerülve a teljes szervezetre hatnak. A helyi daganatkiújulás akadályozása, az emlőben esetleg visszamaradt daganatsejtek elpusztítása pedig a helyileg (lokálisan) ható besugárzás feladata.

A világszerte összegyűlt tapasztalatok alátámasztják, hogy kevesebb emlődaganatos betegnél jelentkezik a rák helyi vagy áttétes kiújulása azok között, akik a műtét után kaptak adjuváns kezelést, azaz gyógyszeres terápiát és/vagy besugárzást. Ez a főszabály, ami alól az esetek egy részében vannak kivételek, amikor olyan kezdeti a daganat, illetve az olyan szövettanú, genetikájú, hogy nem indokolt az adjuváns kezelés, mert az érdemben nem tudja tovább csökkenteni az ezekben az esetekben egyébként is csekély kiújulási kockázatot.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top