Milyen életmódváltást követel meg a sztómaviselés?

Arra kell törekedni, hogy a sztómaviselés a kezdeti hónapok megpróbáltatásait követően minél kevésbé nyomja rá a bélyegét a mindennapokra, a sztóma és annak ápolása központi problémából a természetes napi rutinfeladatok közé kerüljön.

Az emésztőrendszert ért drasztikus beavatkozás ellenére nincsenek szigorú táplálkozási előírások: amint arra önálló válaszban kitérünk, néhány hónap elteltével, ahogyan a beteg és a szervezet hozzászokik a sztómához, gyakorlatilag bármi fogyasztható, ami nem okoz panaszt.

A sztómaviselés önmagában nem indok a leszázalékolásra. Nehéz fizikai munka nem végezhető (különösen kezdetben, amíg meg nem erősödik újra a hasfal), ám a felépülést követően az aktív korú betegek jelentős része folytatni tudja munkáját. Ugyanez igaz a sportolásra, fizikai aktivitásra is: a hasat préselő mozgásforma (súlyemelés, nehéz tárgyak cipelése) nem javasolt, ahogyan a sérülésveszéllyel járó küzdősportok sem, de bármi más folytatható. Szabad kertészkedni, kirándulni, sétálni, futni, kerékpározni, teniszezni. Elérhetők speciális sztómavédő eszközök, amelyekkel akár csapatsportok – foci, kézilabda – is biztonsággal folytathatók, s az úszásról, strandolásról sem kell lemondani a sztóma miatt.

Ha más testi vagy lelki akadálya nincs, önmagában a sztóma nem áthidalhatatlan gátja a szexuális életnek. Ha a megváltozott testképből eredő frusztrációt sikerül legyőzni, ha a beteg és a partnere meg tud békélni az új helyzettel, nem szól semmi az együttlétek ellen.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top