Milyen étrend-kiegészítők segíthetnek egy rákbetegnek a kóros fogyás ellensúlyozásában?

A daganattal összefüggő kóros fogyás (cachexia) elleni kezelés két alappillére – miként arról önálló válaszunkban részletesen írunk – az alultápláltság mögött meghúzódó gyulladásos folyamatok gyógyszeres gátlása, másrészt a táplálkozás, a megfelelő összetételű, fehérjedús, szükség esetén receptre felírható tápszerrel kiegészített kalóriapótlás biztosítása.

Ezen túlmenően a daganatos fogyás kiegészítő kezelésében az omega-3 zsírsavak, valamint az L-karnitin hatékonyságát több kutatás is megerősítette, s egyes vizsgálatok az E-vitamin hasznosságát is megállapították.

Omega-3 telítetlen zsírsavakat nagy arányban a halolaj, a növényi alapanyagok közül pedig a lenmagolaj tartalmaz. A halfajták közül a tengeri halak húsa tartalmaz omega-3 zsírsavakat nagyobb arányban (hering, lazac, makréla, szardínia, szardella, kisebb részben a tonhal). Az L-karnitin hús- és tejtermékekben található meg kisebb mennyiségben. E-vitamin található például a növényi olajokban (napraforgó, olíva, tökmag, stb.), a dióban, a mandulában, a búzacsírában.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: az étrend-kiegészítők piacán óriási a káosz, sok ezer be nem vizsgált termék is forgalomban van Magyarországon is, ezért minden esetben a kezelőorvossal kell egyeztetni arról, indokolt-e bármilyen étrend-kiegészítőt fogyasztani.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top