Milyen fájdalmakat képes kiváltani egy emlődaganat?

A daganat sokáig fájdalmatlan elváltozásként képes fejlődni az emlőben, ez a nyirokcsomóban vagy a más szervekben (az agyat kivéve) kialakuló áttétes gócokra is igaz: kezdetben jellemzően nem okoznak fájdalmat.

Az emberek fájdalomküszöbe különböző, ráadásul egy ember fájdalomküszöbe sem állandó. A fájdalomérzet nem mindig áll arányban a tényleges külső vagy belső sérülés súlyosságával. A fizikai és a lelki állapot változásával együtt folyamatosan változhat a fájdalomérzet is. Egyik ember sem tudhatja, hogy egy másik embernek mi mennyire fáj: a fájdalomérzet sajátosságaiból adódóan senkinek nincs joga felülbírálni azt, ha valaki azt mondja, hogy fájdalmai vannak. Sosem szabad beletörődni a fájdalmakba, mert azok felemésztik a beteget. Addig kell módosítani a fájdalomcsillapító kezelés összetevőin és adagolásán, amíg elfogadható eredményt sikerül elérni.

Az elsődleges daganat akkor okozhat fájdalmat, ha idegpályára terjed, beszűri a mellkasfalat vagy az emlő bőrét. Az áttéteket tekintve a csontáttétek hordozzák a legnagyobb kockázatot, mert a csontok kóros átépülése, a meggyengülésből adódó törése, a csigolyák esetleges összeroppanása megfelelő kezelés nélkül rendkívül nagy fájdalmakat okozhat. (Időben történő, megfelelő kezeléssel ugyanakkor ez sok esetben elkerülhető.) Szintén erős fájdalmakat válthat ki az agyi áttét, egyrészt a koponyaűri nyomás révén jelentkező erős fejfájás miatt, másrészt a központi idegrendszer károsodása miatt. A daganatok ugyanakkor nemcsak fizikai jelenlétük nyomán, hanem az általuk kibocsátott anyagok révén is képesek fájdalmat kiváltani.

A daganatellenes kezelések is kiválthatnak – általában átmeneti és csillapítható – fájdalmat. Közvetlenül az operáció után fájdalmas lehet a műtéti heg. A daganatellenes kezelések mellékhatása is lehet fájdalom, például az idegek ingerületvezető képességében bekövetkező változások miatt kialakulhatnak neuropátiás panaszok. Bőrelváltozások, körömproblémák, kéz-láb szindróma szintén szükségessé tehet fájdalomcsillapítást. A műtött oldalon kialakuló nyiroködéma, a megváltozott testtartásból eredő tartási problémák szintén kiválthatnak tartós, krónikus fájdalmat, ezért ezek megelőzésére – például gyógytornával, rendszeres mozgással, nyirokdrenázzsal – is törekedni kell.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top