Milyen hatással van a fizikai aktivitás a vastagbéldaganatos betegekre?

A fizikai aktivitás pozitívan befolyásolja a betegek életminőségét, valamint egyes kutatások szerint az életkilátásait is.

Az egyik rangos nemzetközi tudományos folyóiratban közölt tanulmány 832 olyan vastagbélrákos beteget vizsgált, akiket III. stádiumú betegségük miatt megműtöttek, majd onkológiai kezelést is kaptak. Azt találták, hogy azoknál, akiknek a kezeléseket követően 6 hónapban nem újult ki a betegségük, a fizikai aktivitás csökkentette a rák kiújulásának és a rák miatti halálozásnak a kockázatát. Egy I., II. és III. stádiumú vastagbélrákos nőbetegeket megfigyelő kutatásban szintén arra a következtetésre jutottak, hogy már a könnyű rendszeres fizikai aktivitás is csökkentette mind a vastagbélrákkal összefüggő, mind a más egészségügyi okokra visszavezethető halálozás kockázatát.

A testmozgás mind a fizikai, mind a lelki állapotot kedvezően befolyásolja. Javítja az erőnlétet, az állóképességet, lassítja az izmok – az életkorral együtt járó, de a betegség miatt fokozódó – gyengülését (szarkopénia), javítja a szervezet oxigénszintjét, csökkenti a fáradtságérzést. Operáció után a mozgás mérsékli a trombózis kockázatát. Onkológiai kezelések idején a mozgás – illetve a megőrzött erőnlét – enyhítheti a mellékhatások egy részét is. Lelkierőt is adhat a tudat, hogy a beteg nem passzív elszenvedője a terápiáknak, hanem aktívan tesz a felépülésért, ezáltal javul kedélyállapota, erősödik önbizalma, csökken a szorongása, jobban érzi magát a bőrében. A társaságban végzett mozgás – legyen az közös torna, szervezett séta, kirándulás vagy úszás – segít az elszigetelődés megelőzésében is.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top