Milyen mellékhatásokat okozhat a végbélrák sugárkezelése?

Sugárkezelés - Fotó: Depositphotos.com

Amíg a vastagbélrák kezelésében jellemzően nincs szerepe a sugárterápiának, a végbélrák ellátásában igen, a konkrét helyzet megítélése nyomán mind műtét előtt, mind műtét után (olykor pedig műthetetlen esetekben is) sor kerülhet a műtéti eredményességet, illetve az életkilátásokat javítani képes sugárkezelésre.

(Erről a „Mikor indokolt sugárkezelés kolorektális betegségben?” című fejezetben írunk.)

A sugárkezelés helyi beavatkozás, ezért a teljes szervezetre ható kemoterápiával ellentétben nem okoz például hajvesztést (csak a fej-nyaki és a koponya besugárzás): a mellékhatások elsősorban azon a területen jelentkezhetnek, amelyeket a sugármező érintett. Korai mellékhatás lehet a bőrpír, bőrgyulladás a sugárnyaláb által érintett felszínen, kialakulhat hasmenés, végbélgyulladás (akut proctitis), húgyhólyaggyulladás. A bőrpír, bőrgyulladás enyhítésére a szakorvos felírhat speciális krémet, a mellékhatások csökkentésében fontos szerepe van a gyulladásgátlók alkalmazásának. (A hasmenés okairól, orvosi és otthoni kezelési lehetőségeiről önálló fejezetekben írunk.)

A hosszabb távú mellékhatások között – függően a műtét típusától, a daganat eltávolíthatóságától, a végbélnyílás funkciójának megtartásától vagy megszüntetésétől – kell említést tenni a vizelet-, valamint széklettartási gondokról. E mellékhatások egy része az idő múlásával enyhülhet, amiben a kezelések mellett szerepe lehet például a szakszerű gyógytornának is, e szövődmények más részével ugyanakkor hosszú időn keresztül kell megtanulni együtt élni. A lehetséges negatív hatásokkal kapcsolatban ne felejtsük: a felvállalt nehézségek befektetést jelentenek a jövőbe, hogy minél nagyobb valószínűséggel lehessen a végbélrákot véglegesen meggyógyítani vagy ha ez nem lehetséges, minél hosszabb távon lehessen javítani az életkilátásokat.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top