Milyen szövődményeket okozhat a sztómaviselés?

A szövődmények eredhetnek a sztóma sajátosságaiból, anatómiai változásokból, okozhatják a sztómaterápiás eszközök vagy a sztóma nem megfelelő gondozása is.

Az operáció után előfordulhat kisebb vérzés vagy ödéma, ez általában spontán megszűnik, csak súlyosabb esetekben igényel orvosi beavatkozást. Megeshet a sztóma gyógyulás közbeni beszűkülése (stenosis), akár a bél elzáródása (ileus) is. A szűkület tágítással olykor orvosolható, de újabb műtétre is szükség lehet. Ha túl tág a sztómanyílás, a sztómán keresztül előeshet a bél (prolapsus). A bél gyakran egyszerűen visszahelyezhető, ám hosszabb távon valószínűleg sebészi korrekcióra is szükség lehet. Ha a has változását, például a hasfal megvastagodását nem tudja követni a sztóma, tölcsérhez hasonló módon besüppedhet a hasfal szintje alá, ezen úgynevezett konvex típusú segédeszköz használata segíthet.

Vastagbélműtétet követően fennáll a sérv kialakulásának kockázata, amelynek veszélyét növeli, ha súlygyarapodás miatt fokozódik a hasűri nyomás. A sérv kialakulhat műtéti hegnél (hasfali sérv, abdominalis hernia) és a sztóma körül is kialakulhat (peristomalis hernia). A sérv miatt szükség lehet operációra, kevésbé súlyos esetekben haskötő viselését, hasat erősítő gyógytornát, a testsúly csökkentését javasolhatja az orvos.

A sztóma körül kialakulhat bőrgyulladás (dermatitis), például ha nem megfelelően van rögzítve a sztómazsák. Gondot okozhat, ha nem sikerült a beteg számára optimális segédeszközt megtalálni, túl nagy vagy túl kicsi a sztómazsák nyílása vagy a bőrrel érintkező sztómazsák-alaplap alá szivárog a béltartalom. A beteg számára nem megfelelő ragasztóanyagot tartalmazó sztómazsák bőrallergiát, a túl erősen tapadó zacskó bőrirritációt is okozhat. A bőrtüneteket nem szabad elhanyagolni, mert az elváltozások egyrészt viszketést, fájdalmat okoznak, másrészt el is fertőződhetnek. Allergia esetén termékváltásra van szükség. A bőrelváltozásokat fertőtlenítő, hámosító, bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő krémmel vagy géllel lehet kezelni. A választásban mindig a kezelőorvosra, a sztómaterápiás nővérre kell hagyatkozni.

Mivel a kockázatok ismertek, a rendszeres kontrollvizsgálatok révén a szövődmények jelentős része időben felismerhető és orvosolható.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top