Milyen típusai vannak a vastagbél- és végbélműtéteknek?

Eredményességét tekintve radikálisnak nevezik a műtétet, ha sikerül eltávolítani a daganattal érintett bélszakaszt és a hozzá tartozó teljes nyirokcsomóláncot.

(Kiterjesztett az operáció, ha a teljes tumormentesség csak úgy érhető el, ha a vastagbélen kívül más környező szervekre is kiterjesztik a műtétet.) Csökkentett radikalitású a műtét, ha nem sikerül a teljes érintett bélszakaszt vagy a teljes nyirokcsomóláncot eltávolítani. Palliatív a műtét, ha a daganatot nem tudják kivenni, s az operáció a tünetek enyhítését – a bélelzáródás megszüntetését, vérzéscsillapítást – céloz.

Technikáját tekintve a vastagbélrák és a végbélrák operációja történhet nyílt műtéttel vagy nagy feltárás nélkül, laparoszkópos technikával. Mindkét módszernek megvan az előnye és a hátránya. Laparoszkóppal elsősorban a kisebb (T1, T2 stádiumú) daganatokat operálják: kisebb a műtéti megterhelés, viszont hosszabb az operáció. Egy nyílt műtétnél a sebész számára a tapintási érzet is fontos információkkal szolgál, amiről laparoszkóppal műtve le kell mondani. Laparoszkópos beavatkozásnál viszont a monitoron kinagyítva látja a sebész a műtéti területet, ami pedig más szempontból lehet előnyös. A beteg és a betegség egyéni jellemzőit, a műtétet végző sebészeti osztály felszereltségét, a sebész gyakorlatát is figyelembe véve hozható meg a döntés.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Illusztráció: Pixabay.com

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top