Milyen tünetei és szövődményei lehetnek a csontáttéteknek?

Csontdaganat - Forrás: Wikimedia.org

Az emlődaganatból kiinduló csontáttétek szinte bárhol megjelenhetnek, leggyakrabban a combcsontban, a gerinc csigolyáiban, a felkarban, a kulcscsontban mutathatók ki, de az állkapocscsont is lehet érintett.

A csontáttétekre kevésbé jellemző, hogy terjedelmes, nagy tömegű daganat alakuljon ki egy-egy helyen, ennél gyakoribb, hogy a csontépítő és csontlebontó anyagcsere egyensúlyának megbomlása miatt egyszerre több helyen láthatók kisebb kóros csontelváltozások. A képalkotó vizsgálatok közül az egész test MR vizsgálata (és egy speciális jelölőanyagot használó C-kolin-PET-CT vizsgálat) mutatja legérzékenyebben a csontelváltozásokat, illetve a teljes test csontizotópos vizsgálata (csontszcintigráfia) célzottan a csontáttétek felderítésére szolgál, a gyakorlatban az utóbbi az elterjedt.

A csontáttét fő tünete a fájdalom és a mozgáskészség csökkenése. Ennek oka lehet a csontokban létrejövő nyomásfokozódás, az idegek, idegvégződések érintettsége. A daganatos átépülés miatt elgyengülő csontok, csigolyák kisebb-nagyobb repedései, patológiás törései is nagy fájdalmat képesek okozni. Azért kell mielőbb felfedezni a csontelváltozásokat és megkezdeni a kezeléseket, hogy a töréseket meg lehessen előzni, mert azok a nagy fájdalmon túl mozgáskorlátozottságot okoznak, a nyaki vagy háti csigolyák összeroppanása súlyosabb szövődményekkel is fenyeget. A rosszindulatú daganatokkal, így az emlőrákkal összefüggő, úgynevezett patológiás csonttörésekre jellemző, hogy az elgyengülő csontok nemcsak nagy erőbehatás (ütés, baleset, elesés) következtében törhetnek, hanem a mindennapi rutin teendők – járás, felülés – során spontán is.

A csontok kóros átépülése miatt azzal is számolni kell, hogy a csontokból kikerülő kalcium a vérbe kerül, a túl magas kalciumszint pedig idegrendszeri és gyomor-bélrendszeri tüneteket is okozhat. Jelentkezhet izomgyengeség, rángógörcsök, étvágytalanság vagy állandó szomjúságérzet, gyakori vizelési szükséglet vagy hányinger, székrekedés. A csontáttétek szövődményei súlyosak lehetnek, ám megfelelő időben és módon megkezdett, eredményes kezelés esetén a csontáttétes folyamatok akár hosszabb időn át is elfogadható életminőség mellett kordában tarthatók.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top