Milyen tünetei és szövődményei lehetnek a vastagbélrák csontáttétjeinek?

Csontdaganat - Forrás: Wikimedia.org

A vastagbélráknak és végbélráknak nem az elsődleges áttétképző helye a csontrendszer, gyakoribb, hogy a májban vagy a tüdőben jelentkeznek metasztázisok, ugyanakkor vannak kolorektális betegek, akiknek csontáttétekkel kell szembenézniük.

A csontáttétekre kevésbé jellemző, hogy terjedelmes, nagy tömegű daganat alakuljon ki egy-egy helyen, ennél sokkal gyakoribb, hogy a csontépítő és csontlebontó anyagcsere megbomlása miatt egyszerre több helyen láthatók kisebb kóros csontelváltozások. A képalkotó vizsgálatok közül legnagyobb érzékenységgel a teljes test csontizotópos vizsgálata mutatja ki a csontokban a daganatgyanús elváltozásokat.

A csontáttét fő tünete a fájdalom. Ennek oka a csontokban létrejövő nyomásfokozódás, az idegek, idegvégződések érintettsége, illetve a daganatos átépülés miatt elgyengülő csontok, csigolyák kisebb-nagyobb repedései, patológiás törései is nagy fájdalmat képesek kiváltani. Azért kell mielőbb felfedezni a csontelváltozásokat és megkezdeni a kezeléseket, hogy a töréseket meg lehessen előzni, mert azok a nagy fájdalmon túl mozgáskorlátozottságot, a nyaki vagy háti csigolyák összeroppanása bénulást is okozhat.

A rákkal összefüggő csonttörésekre jellemző, hogy nemcsak nagy erőbehatás (ütés, baleset, elesés) következtében történhetnek, hanem spontán is. Ez a már említett csigolyákon túl előfordulhat a bordákban vagy a végtagok csontjaiban is.

A csontok átépülése miatt még azzal a szövődménnyel is számolni kell, hogy a csontokból kikerülő kalcium a vérbe kerül, s a túl magas kalciumszint idegrendszeri és gyomor-bélrendszeri tüneteket is okozhat. Jelentkezhet izomgyengeség, rángógörcsök, étvágytalanság vagy állandó szomjúságérzet, gyakori vizelési vagy hányinger, székrekedés. (A csontáttétek kezelési lehetőségeiről önálló fejezetben írunk.)

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top