Milyen tünetek figyelmeztetik a daganatos beteget tüdőembóliára és mi ekkor a teendő?

A vastagbélrákos betegeknél – különösen a műtétet követő időszakban és kemoterápia idején – nemcsak a mélyvénás trombózis kockázata fokozódik, hanem a vérrögképződés nyomán kialakuló tüdőembólia rizikója is. A tüdőembólia a mélyvénás trombózis legsúlyosabb szövődménye: az általában a végtagokban kialakult vérrög (trombus) ilyenkor a vérárammal eljut a szívbe, ami átpumpálja azt az artériás keringésbe, így bejut a tüdőbe, s ott elzárja valamely tüdőeret.

A tüdőembólia súlyosságát az határozza meg, milyen nagy érben akadt el a vérrög. Ha ez egy kisebb tüdőágban történik meg, nem mindig jelentkeznek tünetek, illetve azok nem erősek. Előfordulhat bizonytalan, elhúzódó mellkasi fájdalom, szívritmus-emelkedés, köhögés, szédülés, felléphetnek fulladásos tünetek, továbbá ismeretlen eredetű láz is felhívhatja az elzáródásra (ez esetben mikroembolizációra) a figyelmet.

Ha egy nagyobb tüdőérben történik az embólia, már erősebb köhögés, nehézlégzés, helyi szúró fájdalom is előfordulhat, véres köpet megjelenése sem zárható ki, s szintén felszökhet a beteg láza.

Ha egy főverőérben történik az elzáródás, hirtelen fellépő, súlyos tünetek jelentkeznek: a mellkasi fájdalom kifejezetten erős, a beteg erősen köhög, fullad, az oxigénhiány miatt a szívverése extrém módon felgyorsul, zihálás, hidegrázás, verejtékezés is jellemző, s a pánik tovább ront a helyzeten, nem kizárt az eszméletvesztés, az ájulás sem.

A tüdőembólia és a szívroham tünetei részben hasonlítanak egymásra. Miként az infarktus, a tüdőembólia is életveszélyes állapot, amelynek halálos kimenetele is lehet, ezért azonnali orvosi beavatkozás szükséges. Ha a beteg nem kórházban tartózkodik, azonnal mentőt kell hívni, s az állapotról és a daganatos betegségről, az esetlegesen folyamatban lévő kezelésekről is a lehető legtöbb információt megosztani a diszpécserrel, hogy a riadóztatott mentőorvos a helyszínre érve minél előbb megkezdhesse az életmentést!

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top