Milyen vastagbélszűrésre küldjem a családtagjaim? Mi állapítható meg a székletből?

Számos székletteszt van forgalomban, amelyeket vastagbélszűrésre alkalmaznak. Ezek előnye, hogy nem igényelnek orvosi vizsgálatot, csak székletminták gyűjtésére van szükség, illetve akad olyan teszt is, ami odahaza is elvégezhető. Hátrányuk ugyanakkor, hogy diagnosztikai értékük korlátos, ezért nem válthatják ki a legbiztosabb vastagbélszűrési módszert, a vastagbéltükrözést. Az elérhető széklettesztek többféle metódust használnak, s megbízhatóságuk is különböző.

A leggyakoribb a székletben megjelenő vér kimutatására alkalmas tesztek használata. Korábban gyakrabban vezetett fals eredményhez, hogy nemcsak az emberi vér, hanem az elfogyasztott ételek  egy része is pozitív eredményt adott. Korlátját jelenti ma is a vizsgálatnak, hogy a polipok és a már kialakult rosszindulatú daganatok sem minden esetben véreznek, illetve a vérzés nem folyamatos.

Az enzimes vastagbélszűrés során a vélelmezett vastagbéldaganat által termelt egyik enzim koncentrációjából következtetnek rosszindulatú elváltozás jelenlétére. Ugyanakkor a teszt hasmenéses betegség vagy a bél gyulladásos elváltozása (colitis ulcerosa, Crohn betegség) esetén is pozitív lehet, illetve fennálló vastagbéldaganat esetén is adhat álnegatív diagnózist. 100 vastagbéldaganatból 80-85 esetén jelez pozitivitást a vizsgálat, 15-20 betegnek pedig megnyugtató eredményt ad a rák jelenléte ellenére is.

Újabb megközelítése a székletvizsgálatoknak, amikor a vér jelenléte mellett a tumorra, illetve már a polipokra (adenomákra) is jellemző DNS tesztet is végeznek, ezzel csökkentve – de teljesen meg nem szüntetve – az idejében ki nem derülő vastagbélrák kockázatát.

A széklettesztek alkalmazásában rejlő álnegatív esetek rizikóját (tehát amikor van elváltozás, de azt nem jelzi a teszt) azzal lehet csökkenteni, hogy több alkalommal vett székletmintát is megvizsgálnak, illetve az eljárást egy-két évente megismétlik. Ugyanakkor, ha a bélben ott van a daganat, az újabb székletvizsgálatig az tovább növekszik, s fennáll a terjedés rizikója is.

A széklettesztek a népességszintű szűrőprogramoknak lehetnek hatékony elsődleges szűrőeszközei, tehát amikor nincs lehetőség vagy az emberekben hajlandóság rá, hogy rövid idő alatt több százezer kolonoszkópia megtörténjen, akkor kijelölheti azokat, akiknél mindenképp indokolt vastagbéltükrözést végezni. A kolonoszkópiát, tehát a teljes vastagbél gasztroenterológus általi endoszkópos vizsgálatát semmilyen más módszer nem válthatja ki, ezért 50 év felett – illetve ha a családban közeli vérrokon érintett a betegségben, akkor 40 év felett – mindenképp a vastagbéltükrözés a legbiztosabb diagnosztikai módszer, amivel rögtön el is lehet távolítani a gyanús polipokat. A vastagbéltükrözés fájdalommentesen, bódításban vagy altatásban is elvégezhető vizsgálat.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top