Milyen vastagbélszűrésre küldjem a családtagjaim? Mit tud a virtuális vagy CT kolonoszkópia?

Illusztráció: wikimedia.org

A virtuális vagy CT kolonoszkópia lényege, hogy a vastagbelet sorozatröntgen-felvételt készítő CT berendezéssel vizsgálják meg. A CT kolonoszkópia épp úgy előkészítést kíván, mint a vastagbéltükrözés: napokkal a vizsgálat előtt diétázni kell, majd hashajtásra van szükség, hogy a belek felülete minél tisztább legyen, minél inkább áttekinthetővé váljon. (Ha úgynevezett bárium jelöléses vizsgálatról van szó, napokkal a vizsgálat előtt minden étkezésnél kell báriumot is fogyasztani.)

A vizsgálat előtt a végbélen keresztül feltöltik a vastagbelet levegővel, hogy jobban kirajzolódjanak a körvonalai, majd elvégzik az első vizsgálati kört. Ezt követően intravénásan jódos kontrasztanyagot adnak be, illetve ha szükséges, pótolják a bélből időközben kiszivárgott levegőt. A felvételek elkészülte után a képeket radiológus szakorvos értékeli, majd írja meg a leletet.

A CT kolonoszkópia nem egyenértékű a vastagbéltükrözéssel. Kétségtelen előnye, hogy képet ad a vastagbélen kívül más hasi szervekről is, s kevésbé kellemetlen, mint a kolonoszkópia, viszont hashajtásra, bélfeltöltésre ugyanúgy szükség van, és sugárterheléssel is jár. A vastagbél falának áttekintésére a legbiztosabb vizsgálómódszer továbbra is a vastagbéltükrözés, amely révén rögtön szövettani mintát is tud venni a gasztroenterológus, illetve el tudja távolítani a gyanús polipokat a bélből. Ha CT kolonoszkópiával bármilyen elváltozást találnak, a diagnosztika következő lépcsőfoka abban az esetben is a vastagbéltükrözés, ami egyébként – amint arról önálló válaszunkban írunk is – fájdalommentesen, bódításban vagy rövid altatásban is elvégezhető.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top