Mit jelent a staging és a re-staging kifejezés?

A „staging” az állapotfelmérő vizsgálatok összessége, ami szükséges ahhoz, hogy megállapítsák a felfedezett betegség stádiumát, kiterjedtségét.

A staging a „kiindulási állapot” rögzítését is jelenti, amihez képest minden további beavatkozás, kezelés eredményességét viszonyítani lehet. Ennek része a szövettani eredmény (ha indokolt, akkor molekuláris diagnosztikával kiegészítve), valamennyi elkészült képalkotó diagnosztikai lelet (röntgen, ultrahang, CT, MRI, csontizotóp vizsgálat, PET CT), s minden laboratóriumi vizsgálati eredmény. A leleteket minden esetben összességében és összefüggéseiben kell vizsgálni, ezért nem lehet egy-egy kiragadott leletrészlet alapján véleményt formálni vagy kezelési tervet meghatározni, esetleg az esélyekről és a kilátásokról nyilatkozni.

Ezeket a vizsgálatokat időről-időre megismétlik (ez a re-staging), hogy követni lehessen a kezelések eredményességét, a daganatos folyamat aktuális állapotát. Nem minden állapotfelmérő vizsgálatnál van szükség az összes vizsgálati módszer alkalmazására, mindig az adott betegség dönti el, hogy a vizsgálatok közül melyeknek van aktuálisan jelentősége a beteg szempontjából.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top