Mit jelentenek a staging, re-staging, up-staging, down-staging kifejezések?

A „staging” az állapotfelmérő vizsgálatok összessége, ami szükséges ahhoz, hogy megállapítsák a felfedezett emlődaganat stádiumát, kiterjedtségét, hormonális és genetikai jellegzetességeit, a nyirokcsomók, a hónalji régió állapotát, a teljes szervezet daganatos érintettségét.

A staging a kiindulási állapot rögzítését is jelenti, amihez képest minden további beavatkozás, kezelés eredményességét viszonyítani lehet. Ennek része a szövettani eredmény (ha indokolt, akkor molekuláris diagnosztikával kiegészítve), valamennyi elkészült képalkotó diagnosztikai lelet (röntgen, mammográfia, ultrahang, CT, MRI, csontizotóp vizsgálat, PET CT), valamint minden laboratóriumi vizsgálati eredmény. A leleteket összességében és összefüggéseiben kell vizsgálni, nem lehet egy-egy kiragadott leletrészlet alapján véleményt formálni vagy kezelési tervet meghatározni, az esélyekről, a kilátásokról nyilatkozni.

Az állapotfelmérő vizsgálatokat időről-időre megismétlik (re-staging), hogy követni lehessen a kezelések eredményességét, a daganatos folyamat aktuális állapotát. Nem minden állapotfelmérő vizsgálatnál van szükség az összes vizsgálati módszer alkalmazására, mindig az adott betegség dönti el, hogy a vizsgálatok közül melyeknek van aktuálisan jelentősége a beteg szempontjából. Az up-staging kifejezés azt takarja, ha a kiindulási staging-hez képest magasabb stádiumba került a daganat, a down-staging pedig, ha alacsonyabb stádiumba került a daganat.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top