Mit jelent a szondatáplálás és mikor lehet szüksége rá egy béldaganatos betegnek?

Illusztráció: www.wikihow.com

A szondatáplálással, illetve a megfelelő speciális szondatápszerek biztosításával hatékonyan megelőzhető, illetve kezelhető a daganattal és a daganatellenes kezelésekkel összefüggő alultápláltság (malnutríció), a hiányállapotok elkerülése érdekében biztosítható a szervezet számára a szükséges mennyiségű, összetételű és minőségű táplálék.

Szondatáplálás akkor válik indokolttá, ha a daganatos beteg bármilyen okból nem tud a hagyományos úton elegendő tápanyagot enni, illetve az iható tápszerek fogyasztása is akadályba ütközik. Ennek lehet oka a mellékhatásokból adódó evési, nyelési akadály (például a száj nyálkahártyájának fájdalmas, fekélyes gyulladása) éppúgy, mint az emésztőrendszer bármely részének funkciózavara.

A szondatáplálás lehet átmeneti és tartós is. Szondát bevezethetnek az orron, majd a nyelőcsövön keresztül a gyomorba vagy a vékonybélbe (nasogastricus szonda), illetve endoszkópos eszközzel beültethetnek a hasfalon át is a gyomorba vagy a vékonybélbe (PEG, PEJ szonda). Általában az orrszondát rövidebb, néhány hetes átmeneti időre javasolják, míg ha tartósabban fennáll a szondatáplálás szükségessége, akkor jöhet szóba a beültetett eszköz alkalmazása.

A szondatáplálás elfogadása fizikai és lelki kihívást is jelent, ezért fontos megérteni, hogy ha nincs más megoldás, akkor a mesterséges táplálás révén javulhat az általános erőnlét, hatékonyabbá válhatnak a kezelések, csökkenhet a mellékhatások kockázata, nagyobb lehet az esélye a felépülésnek. Tagadhatatlan, hogy ez áldozatokkal is jár, mert a szondatáplálásnak is lehetnek kockázatai, illetve meg kell tanulni együtt élni az eszközzel, például a beültetett szondát odahaza is tisztítani szükséges, s használatának lehetnek kellemetlen mellékhatásai – viszont általa diszkréten, s tartósan megoldható az erőnlét fenntartása, ami az életminőség megőrzésének és javításának alapja.

A szondán keresztüli táplálás történhet fecskendővel vagy speciális szerelék használatával. Utóbbi típusa attól is függ, hogy milyen tápszerre van szükség, s hogy a beteg használ-e táplálópumpát. Önmagában a szondatáplálás egyébként nem feltétlenül kizáró oka annak, hogy a beteg hagyományos módon is ehessen-ihasson, a lehetőségeket mindig az adott szituációnak megfelelően, személyre szabottan kell áttekinteni a kezelőorvossal.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról
Illusztráció: WikiHow.com

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top