Mit jelent egy daganatos beteg számára, hogy a kezelés kuratív vagy palliatív jellegű?

Kemoterápiás infúzió beadása

A kuratív terápia célja a teljes gyógyítás, daganatos betegség esetében a szervezet teljesen daganatmentes állapotának elérése. Amennyiben ez nem reális célkitűzés, palliatív kezelésről van szó, amelynek célja a tumor(ok) méretének és számának csökkentése, a rák krónikus kórrá „szelídítése”, ezzel az életkilátások javítása, az életminőség minél hosszabb távon való megőrzése.

A palliatív kifejezést gyakran használják együtt az életvégi ellátást nyújtó hospice kifejezéssel, mint „hospice-palliatív” ellátás. Ekkor már nem zajlik a daganatos folyamatra ható aktív onkológiai kezelés, hanem a tünetek, a panaszok csökkentésére fókuszálnak (erről önálló fejezetben részletesen írunk). Nagy különbség van tehát a végstádiumú betegek palliatív ellátása és azon daganatos betegek palliatív onkológiai kezelése között, akiknél még adottak terápiás lehetőségek a daganatos folyamat érdemi megfékezésére. A különféle tumortípusok közül a vastagbéldaganatok kezelésére igen széles palliatív terápiás paletta áll rendelkezésre: nem műthető, áttétes stádiumban is kemoterápiák és többféle hatásmechanizmusú célzott kezelés is elérhető, tehát palliatív terápia akár hosszú éveken át is folytatható.

Műtét is lehet palliatív, amikor nem a tumormentesítés, hanem egy sürgősségi állapot, esetleg közvetlen életveszély elhárítása a cél: ez előfordulhat bélelzáródás, bélkilyukadás (perforáció), esetleg belső vérzés miatt vagy májáttét esetén például az epeelfolyás biztosítása, a sárgaság kezelése érdekében.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top