Milyen céllal alkalmazhatnak onkológiai gyógyszeres terápiát az emlőrák kezelésében?

Neoadjuváns kezelések: egy tervezett tumoreltávolító műtét előtt kaphat a beteg onkológiai gyógyszert, ami lehet citosztatikum (kemoterápia), célzott onkológiai kezelés (target terápia) és endokrin kezelés (hormonterápia) is. A kezelés célja, hogy csökkentse az emlődaganat méretét, akadályozza újabb daganatos gócok, áttétek kialakulását. A neuadjuváns kezelés csökkentheti a műtét szükséges kiterjedtségét (radikalitását), növelheti a sikeres műtét esélyét, hosszabb távon pedig javíthatja az életkilátásokat. (Részletesebben írunk a kérdésről a műtétekről szóló fejezetben.)

Adjuváns kezelések: daganateltávolító műtét utáni gyógyszeres kezelés. Olyan betegeknél alkalmazzák, akiket az operáció következtében tumormentesnek vélelmeznek, ám – például a daganat szövettana, stádiuma vagy a tumormarker értékek nyomán – fennállhat a kockázata annak, hogy a szervezetben lehetnek még – képalkotó vizsgálatokkal sem kimutatható méretű – kis daganatos sejtgócok. A kezelés célja az esetlegesen visszamaradó daganatsejtek elpusztítása, ezzel a daganat kiújulásának, áttétek megjelenésének megelőzése, illetve ha ez mégsem sikerül, a kiújulás időbeli elodázása. Az adjuváns terápiát a műtét után mielőbb meg kell kezdeni, amint a beteg állapota ezt lehetővé teszi, ez a gyakorlatban az operációt követő 3-6. héten esedékes. Számos adjuvánsan adható gyógyszer és gyógyszer-kombináció létezik. A kezelések ciklusokban történnek, betegségtípustól, gyógyszertől, a beteg állapotától és a mellékhatásoktól függően általában 3-6 hónapon át tartanak a kemoterápiák, a HER2-gátló kezelések pedig 6-12 hónapig. Ezeket gyakran kiegészítheti az adjuváns hormonkezelést, amelyeket éveken át – akár 5, egyes esetekben 10 éven keresztül is – adnak.

Palliatív kezelések: amikor műtéttel el nem távolítható vagy sugárkezeléssel el nem pusztítható tumor mutatható ki, esetleg nem műthető módon áttétessé válik a betegség, a gyógyszeres kezelés célja a daganat növekedésének lassítása, a terjedés ütemének akadályozása, a már szétszóródott daganatsejtek pusztítása, ezáltal a betegség előrehaladásának megállítása, késleltetése. A palliatív kezelések célja, hogy az emlődaganatot krónikus betegséggé szelídítsék, amit – hasonlóan a cukorbetegséghez vagy a magas vérnyomáshoz – meggyógyítani ugyan nem tudnak, de akár hosszú távon is kezelhető. Palliatív kezelést minden emlődaganat-típusban alkalmaznak, a kezelések akár éveken át is folyhatnak, mivel általuk tartható kordában a betegség. A palliatív kezelések közben akár több alkalommal is történhet terápiaváltás. A kezeléseket akkor függesztik fel, ha általuk már nem várható további előny a beteg számára.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top