Mit jelent, hogy az épben távolítanak el egy daganatot?

A daganatsebészek mindig az adott tumoros elváltozás teljes és radikális eltávolítására törekednek (R0 rezekció), azaz hogy úgy vezessék a szikét, úgy alakítsák ki a sebészi széleket, hogy azokon túl már nagy valószínűséggel ne lehessen rákos szövet, azaz ne maradhasson vissza daganatos szövet a szervezetben.

A szövettani leleten az „épben való kimetszés” azt jelenti, hogy a patológus a mikroszkópos vizsgálat során megállapította: a sebésznek a daganatot teljesen sikerült eltávolítania. Technikailag tehát sehol sem halad a kimetszés vonala daganatos szöveten keresztül, mindenhol az ép szövetet érte a szike, így nem maradt vissza kóros rész. A vastag- és végbélrák radikális műtétjeinek szakmai kritériuma, hogy körkörösen ép sebészi (rezekciós) szél maradjon a bélfalban, s a tumortól számítva legalább 5 centiméteres ép szegéllyel történjen meg az eltávolítás. Természetesen a májáttétek vagy a tüdőáttétek sebészetére speciális szakmai szabályok vonatkoznak.

Abban az esetben, ha nem az „épben történt” a kimetszés, tehát a patológiai lelet szerint maradt vissza daganatos szövet, minden körülmény mérlegelését követően újabb műtétre, reoperációra kerülhet sor.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top