Mit tehet a beteg a vastagbéldaganat vagy az áttétek kiéheztetéséért?

Számos internetes oldalon találkozni a javaslattal, miszerint ki kell éheztetni a ráksejteket. Legtöbbször a cukor mellőzését javasolják, de találhatók olyan lajstromok is, amelyek szerint a cukor mellett a tejet, a húsokat, a kávét, a teát, a csokoládét, sőt a csapvizet is száműzni kellene a betegek étrendjéből. (Sok esetben e cikkek olyan oldalakon olvashatók, ahol egyúttal étrend-kiegészítők, vitaminok, palackozott vizek megvásárlására buzdítanak.)

Valójában nincs tudományosan megalapozott bizonyíték arra, hogy a ráksejtek osztódása, terjedése közvetlenül befolyásolható lenne az étrenddel. A betegség, a daganatellenes kezelések és azok mellékhatásai egyébként is sok beteget legyengítenek, az így kialakuló kóros fogyást nem szabad még egy megvonáson alapuló diétával is tetézni. A ráksejtek anyagcseréje gyorsabb a normál sejtek anyagcseréjénél, ezért ha egy beteg éhezik, nem a tumor fog sorvadni, hanem önmaga. A kritikus mértékű legyengülés pedig rontja az életminőséget, növeli a mellékhatások kockázatát, gátja lehet a daganatellenes kezelések folytatásának is.

Miként az egészséges, úgy a beteg szervezetnek is minden tápanyagra szüksége van. A cukros ételek és italok, szénhidrátok helyett a zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok előtérbe kerülése valóban ajánlott, de szélsőséges diétákra nincs szükség. Műtétet követően például fehérjedús étrend javasolt az izmok erejének megőrzése, a gyorsabb felépülés érdekében. Kiegyensúlyozott, könnyű, vegyes étrend ajánlható, amelyben a beteg örömét is leli.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top