Mit tehet a daganatos beteg a mellékhatásként kialakuló nyálkahártya-gyulladás ellen?

Az onkológiai gyógyszeres kezelések mellékhatásaként kialakuló nyálkahártya-gyulladás (mucositis) és az általa okozott panaszok mérsékléséért az orvosi beavatkozáson túl a betegek is tehetnek.

Lehetőség szerint még az onkológiai kezelések előtt kezelni kell a szájbetegségeket, esetlegesen fennálló szájbeli fertőzéseket, s rendbe kell tetetni a szuvas, sérült fogakat, mert ezek fertőzési gócok lehetnek.

Onkológiai kezelések idején (is) nagyon fontos a szájhigiénia, a rendszeres fogmosás, amihez az ínysérülések elkerülése érdekében puha sörtéjű fogkefét, valamint kímélő, ám antibakteriális hatású, s a fogínyvérzést is csökkenteni képes fogkrémet érdemes használni. A szájápolás kiegészítéseként javasolják az alkoholmentes, antibakteriális szájvízzel való öblögetést is napjában többször. A kezelőorvossal megbeszélve, az általa esetlegesen felírt kezelés mellett alkalmazható recept nélkül kapható gyulladásgátló és fájdalomcsillapító, zsibbasztó hatást kiváltó oldat, spray vagy szopogatótabletta.

A dohányzás szárítja, irritálja a nyálkahártyát, rontja a mikrokeringést, ezzel fokozza a tüneteket, így ha netán még dohányzik a beteg, a cigarettát javasolt letenni. Szintén kerülni javasolt a túl fűszeres, erős, sós ételeket, a kemény, száraz, sérülést okozni képes falatokat. Az ételek pépesíthetők, készíthetők turmixok, amelyeket mézzel érdemes ízesíteni, a betegek visszajelzései szerint a méz szopogatása önmagában is hathat nyugtatólag a fájdalmas területekre. Ugyanez igaz a jégkockára is, ami nemcsak vízből készíthető, hanem joghurt vagy gyümölcsturmix is lefagyasztható. Bőséges folyadékfogyasztásra van szükség. Ha a panaszokhoz nyálhiány is társul, naponta többször lehet enyhe sós vizes oldattal öblögetni a szájüreg kiszáradásának csökkentése érdekében. Ha segíti a beteget, speciális műnyál is alkalmazható.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top