Mit tehet a daganatos beteg, hogy mérsékelje a hányingert, hányást?

Számos olyan módszer létezik, amelyet sok évtizedes tapasztalatok alapján a szakorvosok és a szakirodalom ajánl a betegek számára a hányinger csökkentésére. Ezek mellett a betegek visszajelzései nyomán is lehet egyeseknél hatásos praktikákat fellelni. Mivel minden beteg más, nincs olyan általános tanács, amellyel biztosan elkerülhető a hányinger, ugyanakkor az alábbi tippek kipróbálása nem rejt különösebb kockázatot, így ha egyik-másik módszerrel sikerül könnyíteni a beteg helyzetén, már megérte a próbálkozást.

Nem javasolják a kiadós étkezéseket, amelyek megterhelik a gyomrot: az onkológiai terápiák idején inkább többször kevesebbet érdemes fogyasztani. (Enni és inni viszont kell akkor is, ha nem esik jól, el kell kerülni a kiszáradást és a legyengülést.) Az emésztés már a szájban megkezdődik, ezért nem tanácsos kapkodva enni: javasolt jól megrágni a falatot, ezzel is könnyítve annak későbbi feldolgozását.

Akinek rendszeresen van hányingere, nem érdemes közvetlenül a kezelés előtt ennie. Az erős, intenzív ízek, a csömör édességek, a túl zsíros vagy fűszeres ételek fokozottabban irritálhatják a beteget. Igaz ez a szagokra is: előfordul, hogy a korábban kellemesnek érzett illatokat zavaró konyhaszagként éli meg a beteg. Ha ez előfordul, akkor inkább langyosan vagy hidegen célszerű fogyasztani az ételt. Reggeli hányinger ellen a száraz falatok segíthetnek: keksz, pirítós kerülhet a tányérra.

Fekvő pozíció helyett inkább fotelben ülve pihenjen. Csökkentheti a hányingert az is, ha mentolos cukrot szopogat. Ugyanígy mérsékelheti az irritációt, ha jégkockát vesz a szájába – víz helyett gyümölcsleves, gyümölcsturmix, gyümölcsjoghurt is lefagyasztható a jégkockatartóban.

Nem javasolják az étkezés közbeni ivást, azt inkább az evés előtt vagy után egy órával tanácsos tenni. Kerülni javasolt a szénsavas és a koffeint tartalmazó italokat. Ennek viszont ellentmond, hogy a betegek egy része épp arról számol be: a hideg szénsavas gyömbér, tonik vagy kóla segített neki csökkenteni az émelygést.

Az öklendezéstől tartó vagy épp a mellékhatásokkal küzdő embernek nehéz rászánnia magát, ám nagyon fontos: a hányingert segíthet csökkenteni a kimozdulás, a friss levegőn való séta, a figyelemelterelés (kutyasétáltatás, zenehallgatás). A legrosszabb a mellékhatástól való görcsös félelem, mert ez hozzájárul ahhoz, hogy a rettegett mellékhatás valóban előjöjjön.

Sajnos még mindig kevesen ismerik a lehetőséget, pedig már egyre több onkológiai centrumban is elérhető speciális onkopszichológus szakember, aki egyszerűen megtanulható relaxációs technikákkal, légzőgyakorlatokkal, meditációs alapismeretek megtanításával érdemben segíteni tud abban, hogy úrrá lehessen a beteg a szorongásain, s ezzel a mellékhatásokon is. Érdemes levetkőzni a pszichológiai segítségnyújtással szembeni előítéleteket, kételyeket, és segítséget kérni a daganatos betegek lelki-érzelmi vezetésében nagy tapasztalattal bíró onkopszichológus szakembertől.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top