14 otthoni praktika a hányinger megelőzésére

Az egyik legkínzóbb mellékhatás lehet, ha az onkológiai kezelések miatt hányinger, hányás jelentkezik, ami testileg meggyötri, s lelkileg is megviseli a betegeket. A hányingert azonban az esetek egy jelentős részében gyógyszerrel lehet és kell mérsékelni, ami egyrészt a szakorvosok feladata, másrészt viszont néhány szabály betartásával és egyszerű praktikákkal a beteg is tehet a cél érdekében.

1. Ha a kemoterápiás kezelések alatt rendszeresen megjelenik a hányinger, ne egyen közvetlenül a kezelés előtt!

2. Kerülje a kiadós étkezéseket, amelyek túlterhelik a gyomrot. A három fő étkezés helyett egyen inkább gyakrabban kevesebbet!

3. Folyadékot egy órával az étkezés előtt vagy azt követően fogyasszon, az étkezés közben inkább ne igyon!

4. Egyen és igyon lassan! Jól rágja meg a falatot, mert az emésztés már a szájban elkezdődik, s ezáltal a gyomrába már könnyebben feldolgozható táplálék kerül.

5. Az erős, intenzív ízek hatványozottan kiválthatnak érzékenységet, ezért kerülje a csömör édességeket, a túl fűszeres, túl zsíros ételeket!

6. Próbálja kerülni a zavaró szagokat! Ha az ételek illatát inkább kellemetlen „konyhaszagnak” érzi, tanácsos az ételt inkább hidegen vagy szobahőmérsékleten fogyasztani és nem túl melegen enni.

7. Ne feküdjön le rögtön az étkezés után, inkább karosszékben pihenjen, s ne viseljen szoros öltözéket!

8. Ha a reggeli hányinger a fő probléma, akkor közvetlenül az ébredés után próbálkozzon száraz ételekkel, pirítóssal, kekszekkel (ha nincs szájfájdalom, torokfájdalom vagy nyálkahártya-sérülés, ami ezt akadályozná)!

9. Híg, cukros „gyümölcsízű” levek vagy italok helyett aromáktól mentes, tiszta, mesterségesen nem édesített gyümölcslevet vagy teát fogyasszon!

10. Általános tanács, hogy kerülni érdemes a szénsavas, valamint a magas koffeintartalmú italokat, bár az is igaz, hogy a betegek egy része kifejezetten a jeges kólára vagy a gyömbérre esküszik, mint számára hatékony hányingercsökkentő innivalóra.

11. A hányingert csökkentheti mentolos cukorka, sokak számára nyugtató hatású és a folyadékbevitelt is segítheti jégkocka szopogatása. A jégkockatartóban érdemes nemcsak vizet, hanem például gyümölcsjoghurtot, gyümölcslevet, esetleg gyümölcslevest, krémlevest, turmixot is lefagyasztani, mert a tartalmasan ízesített jégkockákkal az étkezést, a kalóriapótlás is szolgáljuk.

12. Ha jelentkezik a hányinger, lélegezzen lassan és mélyen, nyisson ablakot, s érdemes valamilyen felszültségoldásra alkalmas relaxációs technikát is elsajátítani, ami segíthet a görcsoldásban, a lazításban.

13. Ha nem sikerül a hányást csillapítani és fenyeget a kiszáradás, infúziós folyadékpótlásra lehet szükség.

14. Terelje el a figyelmét! Beszélgetés, komoly koncentrációt nem igénylő társasjáték, kártyázás, zenehallgatás, könnyű séta is segíthet, illetve bármi, ami jól esik Önnek. Ha attól félve nyel le minden falatot, hogy azzal úgyis hamarosan újra találkozik, ez a feszültség is hozzájárul ahhoz, hogy ez valóban bekövetkezzen. Ezért bármi, ami csökkentheti a stresszt, segíteni fog az étkezésben, s a mellékhatások kivédésében is.

Kapcsolódó cikkek:
Miért okozhat hányingert a kezelés?
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Daganatos tünetegyüttes: paraneopláziás szindróma
Placebo: a mellékhatás tudata is kiválthat mellékhatást
Kemoterápia: házi és kórházi praktikák

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top