Mit tehet a kezelőorvos a vastagbélrák onkológiai kezelése miatti hányás megelőzéséért, mérsékléséért?

Nem mindenkinél indokolt hányingercsökkentő alkalmazása, ez az előre felmérhető, a beteg személyéhez, állapotához, valamint az adott onkológiai terápiához kapcsolódó kockázat függvénye.

Hányáscsillapító gyógyszerek széles skálája áll rendelkezésre, amelyekkel el lehet kerülni, illetve mérsékelni lehet a hányás kockázatát, esetleg „szelídíteni” annak lefolyását. Hányáscsillapító gyógyszerek adhatók infúzióban, injekcióban, illetve tablettás készítmények is elérhetők. E gyógyszereket szakszóval antiemetikumoknak nevezik.

Alapszabály, hogy ugyan meg vannak a szakmai ajánlások az egyes terápiákhoz kapcsolódó hányinger-csillapító eljárásokra, de mindig alkalmazkodni kell a beteg egyéni érzékenységéhez: ha az egyik kemoterápiás ciklus során elégtelennek bizonyultak a hányinger csillapítására tett orvosi törekvések, a következő ciklusban erősebb támogató kezelésre, illetve az alkalmazott antiemetikumok váltására, kombinálására lehet szükség a kielégítőbb hatás elérése érdekében. (Nem biztos, hogy már az első kemoterápiás ciklus idején jelentkezik a hányinger, ugyanakkor ez a szerencsés helyzet nem jelenti, hogy később sem lesz ilyen probléma. Viszont az sem törvényszerű, hogy egy hányással járó ciklust követően ez a mellékhatás mindig visszatér – éppen ennek elkerülését hivatott segíteni a megfelelő támogató, szakszóval szupportív kezelés.)

Ha korábban előfordult, hogy a beteg már a kezelés előtt hányt (anticipátoros hányás), az ismétlődés elkerülése érdekében már a kemoterápiás kezelés előtt indokolt lehet hányáscsillapítót adni. Egyébként a kezeléssel párhuzamosan (akár az infúzióba adagolva), illetve azt követően is adható a hányinger-csillapító, s ilyen gyógyszerrel elláthatják az ambulanciáról a kezelés után otthonába hatatérő beteget is. A kemoterápia okozta hányás kivédésére a kezeléskor, illetve az azt követő néhány napban jellemzően úgynevezett „szetron típusú” gyógyszereket alkalmaznak.

A betegek egy része tapasztalatai alapján a B6 vitamin hányinger-csökkentő hatásáról is beszámol, ám mindenféle vitamin és kiegészítő készítmény szedését mindig meg kell beszélni a kezelőorvossal. A daganatos betegeknek számos olyan – gyógyszerként nem engedélyezett – terméket hirdetnek, amelyekkel az ígéretek szerint csökkenthetők a mellékhatások, ám ezek közül nem szabad hirdetés vagy ismerősök, különösen nem az eladásban érdekelt termékügynökök ajánlása alapján választani, mert a hatóanyagok keresztreakcióba is léphetnek az onkológiai és egyéb gyógyszerekkel.

A gyógyszeres hányinger-csillapítás mellett sokat segíthetnek azok a házi praktikák is, amelyeket a betegek egyszerűen kivitelezhetnek otthonukban a mindennapokban is. Ezekről önálló válaszban írjuk meg a részleteket.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top