Mit tehet egy vastagbélrákos beteg, hogy elkerülje a fertőzéseket?

Tüsszentés - Fotó: Wikipedia - Brian Judd

A vastagbéldaganatos betegeknél alkalmazott daganatellenes kezelések gyakran járnak a különféle fertőzések kockázatának megnövekedésével. Ennek számos oka lehet, a háttérben legfőképp a fehérvérsejtszám kóros csökkenése, az önálló válaszban részletezett neutropénia áll. Miközben a laboratóriumi értékek rendezése, illetve a már kialakult fertőzések kezelése orvosi feladat, a betegek is fontos lépéseket tehetnek a fertőzések ellen.

Mindenekelőtt minden betegnek tisztában kell lennie a saját, egyéni kockázatával, hogy általános állapota, kórelőzményei, a betegség pontos típusa és az alkalmazott daganatellenes gyógyszerek mekkora kockázattal okoznak neutropéniát, s mekkora a valószínűsége, hogy ezzel összefüggésben magas láz jelentkezik. Mielőtt a kemoterápia után hazamegy a beteg, legyen neki és családjának is pontos információja arról, hogy felszökő láz esetén az időveszteség elkerülése érdekében hová, kihez kell fordulni.

Az onkológiai kezelések alatt kerülni kell a fertőzésveszélyes szituációkat. Tömegközlekedési eszközön, orvosi rendelőben feszengés nélkül hordható szájmaszk. Érdemes otthonra fertőtlenítő hatású kézmosót beszerezni, s gyakran kezet mosni. Ha a beteg gyermeke, unokája közösségbe (bölcsődébe, óvodába, iskolába) jár, járványos időszakban ügyelni kell arra, hogy ne kapja el a beteg a közösségből esetleg hazavitt betegségeket. Potenciális fertőzési forrás a szájüreg, ezért a rendszeres fogmosás mellett antibakteriális hatású szájvizes öblítés is napjában több alkalommal javasolható. Mindemellett a kezelőorvossal megbeszélve, ha nincs ellenjavallata, a daganatos betegek számára ingyenes influenza-ellenes védőoltást is érdemes lehet kérni.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top