Nemzeti Rákellenes Nap 2020: Fókuszban a folyamatos terápia

A Magyar Rákellenes Liga az április 10-i Nemzeti Rákellenes Napon arra hívja fel a figyelmet, hogy az estleges fennakadások vagy nehézségek, esetleg a vírustól való félelem miatt senki ne szakítsa félbe onkológiai kezelését.

Magyarországon 1993 óta minden év április 10-én tartják a Nemzeti Rákellenes Napot. Az esemény kezdeményezője és szervezője a Magyar Rákellenes Liga, az időpont pedig dr. Dollinger Gyula sebész, ortopéd szakorvos, egyetemi tanár születésnapja, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot, így a magyar rákkutatás úttörőjének számít.

A betegszervezet az elmúlt napokban számos olyan jelzést kapott, hogy a vírushelyzet miatt valaki nem akar vagy nem mer elmenni az onkológiai kezelésére. Tudni kell azonban, hogy a kezelés megszakítása vagy elhagyása olyan károkat okozhat, amelyek részben visszafordíthatatlanok, részben akár sok év sikeres terápiás eredményét semmisítik meg.

2020. március 16-ától járványügyi vészhelyzet van Magyarországon a koronavírus miatt. Arról is sokat lehetett már hallani, hogy ezért egyes, halasztható beavatkozások elmaradhatnak, későbbre kerülhetnek. Az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Onkológia és sugárterápia Tagozata ugyanakkor részletes szakmai ajánlásban határozta meg az onkológiai betegségek kezelésében követendő irányelveket. Ebben egyértelműen kimondják, hogy jelen vészhelyzetben az onkológiai szakellátás prioritása a rákbetegség alapos gyanúja vagy diagnózisa esetén a betegek életkilátásait rontó vagy tartós egészségkárosodást okozó állapot megakadályozása vagy megfékezése.

„A folyamatban lévő, illetve újonnan diagnosztizált rosszindulatú daganatos betegségek komplex (műtéti, sugárterápiás és gyógyszeres onkológiai) kezelését a vészhelyzet idején is el kell végezni, az adott ellátásra kijelölt progresszivitású szintű intézetben a területi ellátási kötelezettség figyelembevételével.”

Ehhez azonban az érintett betegre is szükség van! Amint a betegszervezet fogalmaz: „Ne ijedjünk meg, a kezeléseket biztosító egészségügyi ellátóhelyek fokozottan ügyelnek a fertőzésvédelemre, másfelől egy estleges vírusfertőzés veszélye nem összemérhető egy kihagyott onkológiai kezelés biztosan negatív (pl. a túlélésre gyakorolt) hatásával.”

„A járványügyi vészhelyzet okozhat kellemetlenségeket – például messzebbre kell utazni, nem a megszokott kezelőorvosunk fogad (mivel ő esetleg idősebb mint 65 év, így veszélyeztetett), nehézkesebb a bejutás az intézményekbe vagy többet kell várakozni –, de kérjük ez ne riasszon el senkit! Sokszor elhangzott már és ismét hangsúlyozni kell, hogy a kezelőorvosa beleegyezése nélkül senki ne módosítson a kezelésén, menjen el minden rendelt vizitre, és ne hagyja abba a már folyamatban lévő terápiáját!” – fogalmaz a Magyar Rákellenes Liga.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top