Mit tehetnek a daganatos betegek az életkilátásaik javításáért?

Javíthatja a prosztatarákkal szembesült férfiak életkilátásait és életminőségét a rendszeres mozgás és a speciális gyógytorna – hangzott el a daganatos betegeket mozgásra ösztönző, országos 10 Ezer Lépés Program debreceni rendezvényén. A fizikai aktivitás az egyik kulcsa a rákbetegségek elkerülésének, de egy már kialakult daganatos betegség kezelését is segítheti a mozgás és a gyógytorna. Hajdú-Bihar megyében minden évben mintegy háromszáz férfi szembesül prosztatarák diagnózissal, összességében pedig több mint ötezren valamilyen rosszindulatú daganatos betegséggel.

– Behívásos népegészségügyi prosztatarák-szűrőprogram nincs, így jelentős részben a férfiakon múlik, hogy időben, gyógyítható állapotban kiderül-e egy rosszindulatú prosztatabetegség. Mi kell ehhez? 50 év felett évente háziorvos által kérhető laborvizsgálat, kiegészítve az urológus által rendelt PSA tumormarkerrel, fizikális prosztatavizsgálattal és hasi ultrahanggal – sorolta dr. Nagy Attila urológus főorvos az egészségtudatos férfiak ismérveit Debrecenben, kiegészítve a listát a sok mozgással és egészséges táplálkozással, a túlsúly leadásával.

– Nem tudunk olyan módszert, amivel a prosztatarák biztosan megelőzhető lenne, de egy daganatos diagnózist követően is jobbak a gyógyulási esélyei egy egészségesen élő, jó állóképességű, jó laboreredményeket produkáló férfinak, akinek a szervezete bírja a terhelést, így a kezelések okozta kihívásokat is képes legyőzni. A folyamatos fizikai aktivitás az egyik legfontosabb védő tényező daganatos betegként is – hangsúlyozta Nagy Attila.

Megerősítette az elhangzottakat Hajzsel Kármen gyógytornász is, kiemelve: a mozgás az egész szervezetre pozitívan hat, nemcsak fizikai értelemben, hanem a kedélyállapotot is javítja. A prosztatabeteg férfiak számára a medencefenék izmait már egy tervezett műtét vagy sugárkezelés előtt is érdemes célzottan edzeni, mert ez a beavatkozás utáni rehabilitációt is gyorsíthatja. Hajzsel Kármen hangsúlyozta: a rehabilitációnak már a diagnózis közlésekor, majd a beavatkozást követően azonnal, még a kórházi ágyon el kellene kezdődnie. A receptre is felírható gyógytorna segíthet a vizelettartási gondok enyhítésében, a potencia javításában, az egyensúlyérzék fejlesztésében, a kényszertartás elkerülésében, a fájdalomcsillapításban is.

A Magyar Rákellenes Liga és a Gyógyulj Velünk Egyesület által jegyzett, a Janssen által támogatott 10 Ezer Lépés Program keretében országszerte szerveznek a prosztatarákkal szembesült férfiakat és családjaikat segítő tájékoztatókat, konzultációkat és tornákat. Elérhetők ingyenes kiadványok, a www.rakgyogyitas.hu/ferfitorna oldalon segítő videók is megtalálhatók, ugyanakkor minden esetben javasolt szakorvossal, gyógytornásszal egyeztetni, személyre szabni a mozgásprogramot. A 10 Ezer Lépés Program elnevezésnek az a forrása, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint legalább ennyit kellene lépni minden nap annak, aki szeretné megőrizni az egészségét.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top