Nekik már kevesebb esélyük lesz egy ráktípusra

Átlagosan tízből majdnem nyolc szülő kérte gyermeke számára a térítésmentes HPV-elleni oltást, amely a méhnyakrák kialakulásának megelőzését célozza – közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. 2015. szeptember 11-ig kellett nyilatkozniuk a szülőknek arról, hogy a 7. osztályba járó leánygyermekük számára kérik-e az önkéntes, térítésmentes méhnyakrák elleni védőoltást. A védőoltás iránti érdeklődés az előző évhez hasonlóan nagy volt, a visszaérkezett nyilatkozatok alapján az érintettek több mint háromnegyede élni kíván a lehetőséggel.

Az iskola-egészségügyi szolgálatoknál dolgozó védőnők végezték a védőoltások szervezését, akik az érintett szülőket/gondviselőket és az oltásra jogosult lányokat tájékoztatták az önkéntes térítésmentes méhnyakrák elleni védőoltás lehetőségéről és annak időpontjáról. A visszaérkezett nyilatkozatokat az iskolavédőnők begyűjtötték, összesítették az adatokat, és az oltást kérők számára megigényelték az Országos Szakmai Információs Rendszeren (OSZIR) keresztül az oltóanyagot.

Az OSZIR-on keresztül beérkezett adatok alapján az Országos Epidemiológiai Központ elkészítette azt az összesítést, amelynek alapján az oltóanyag kiszállítása történik. Az adatokból kiderül, hogy a 44 ezer jogosult gyermek szülei közül közel 34 ezer kérte a térítésmentes védőoltást, ez országos átlagban közel 80 százalékot jelent.

A méhnyakrák elleni védőoltásokat a magyarországi jól bevált gyakorlat szerint iskolai kampányoltások keretében bonyolítják le. Az első védőoltásra az ütemezés szerint 2015 októberében, a második vakcina beadására pedig 2016 áprilisában kerül sor. A méhnyakrák megelőzését szolgáló védőoltást azok is kaphatnak, akik a kedvezményes oltási programokból kimaradtak, hiszen gyógyszertári forgalomban – térítés ellenében – többféle vakcina is hozzáférhető. Mivel az oltóanyag vényköteles, ezért ehhez előzőleg fel kell keresni a háziorvost.

A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több mint száz típusa van, és ismereteink szerint ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot. A méhnyakrákok mintegy 70 százalékáért a HPV-vírusok közül kettő típus, a 16-os és a 18-as tehető felelőssé. A felajánlott önkéntes védőoltás, amelyet az állam térítésmentesen biztosít, ezek ellen véd. Az oltóanyag biztonságos. Nem tartalmaz sem élő vírust, amely szaporodhatna a szervezetben, sem genetikai anyagot, amelyek a sejtekbe beépülve megváltoztathatná annak működését. Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot ellene. Ezáltal a szervezet képes lesz kivédeni a fertőzést. A védőoltással járó esetleges kellemetlenség jóval kisebb kockázatot jelent annál, mint amit egy, a védőoltás hiányában esetlegesen kialakuló rákos megbetegedés jelenthet. A védőoltás ugyanakkor nem nyújt 100 százalékos védelmet, tehát a nőgyógyászati szűrővizsgálatokat a beoltott lányoknak sem szabad elhanyagolniuk.

Illusztráció: Wikipedia

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top