Nem is lehet erősíteni az immunrendszert?

Elképesztő, hogy milyen mértékű az emberek tudatlansága bizonyos területeken, és mit képesek elhinni – mondjuk az immunrendszert erősítő szerekkel kapcsolatban – jelenti ki prof. dr. Erdei Anna immunológus professzor. Hasonlóan foglalt állást Falus András, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt és Immunbiológiai Intézetének professzora is.

– Ilyen például az, amit az ember nap mint nap hall a rádióban, vagy a tv-ben a különböző reklámokból, miszerint egyes szereket, táplálék-kiegészítőket úgy hirdetnek, hogy azok erősítik az immunrendszert. Ezek a szerek – mint ahogyan az egészséges táplálkozás és életmód is – a szervezet egészére lehetnek jó hatással, de olyan termék, amely bizonyíthatóan az immunrendszert erősíti, még nem született. De ha lesz is ilyen szer egyszer, nem valószínű, hogy azt bárhol meg lehet majd vásárolni, ugyanis ezek az éppen előbb említett autoimmun folyamatokat (a szervezetet saját maga ellen fordító immunbetegségeket) is erősítenék, ami nyilván nem kívánatos hatás – mondta a professzor a napi.hu portálnak adott nyilatkozatában.

Hasonlóképpen foglalt állást prof. dr. Falus András, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt és Immunbiológiai Intézetének professzora a Rákgyógyítás Magazinban. „Az immunrendszernek nincs központi szerve, mint más élettani működések esetében a gyomor, a máj vagy a vese, hanem dinamizmusa miatt testszerte jelen van. Ebből következően az immunrendszert önmagában nem lehet erősíteni sem. Az élettani funkciókat, az emésztést, a kiválasztást, az idegrendszer állapotát, az erőnlétet vagy a mentális állapotot lehet javítani, ezáltal javulhat a betegségekkel szembeni ellenálló-képesség is. Az „immunerősítő” kifejezésnek orvosi szempontból azonban nincs értelme, az csak a különféle termékek marketingjében egy sajnos közkedvelt és bevált szóhasználat.”

Kapcsolódó cikkek:
14 pont, mielőtt vitamint, étrend-kiegészítőt vesz!
Vitaminbombák, antioxidánsok: csak mértékkel!
Az étrend-kiegészítő nem gyógyszer
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top