Nem veszélyes műtéttel „megbolygatni” egy daganatot?

Illusztráció: Pixabay.com

A vastagbélrák és végbélrák gyógyításának kulcsa a daganatsebészet: akkor van a legnagyobb esély a teljes és végleges gyógyulásra, ha a tumort maradéktalanul sikerül eltávolítani. A tumormentesség tartósságához a kiújulási kockázatok csökkentésével hozzájárulhat az onkológiai kezelés, végbélrák esetén a sugárkezelés is, de a döntő lépés mindenképp a daganat műtéti eltávolítása.

Egy vastagbélműtét nagy operációnak számít, a sebészi beavatkozásnak – ahogyan az onkológiai kezeléseknek is – vannak kockázatai, ezek mértéke a beteg és a betegség számtalan jellemzőjétől függ. Az viszont biztosan tudható, hogy a műtétben rejlő rizikónál sokszorta nagyobb a kezeletlen vastagbélrák kockázata. Orvosi kezelés nélkül a rosszindulatú daganat biztosan szétterjed a szervezetben és halálhoz vezet.

Előfordul, hogy a betegek attól tartanak, hogy mint fogalmaznak „műtét közben levegőt kap a daganat”, emiatt pedig a betegség agresszívebbé válik. Ez a feltevés évek óta kering az interneten, s visszaköszön az orvosi kérdések között is, holott semmilyen szakmai vagy tudományos alapja nincs. Egy daganat nem lélegzik önállóan, a tumorhoz éppúgy a vér szállítja a tápanyagot, a tüdőből pedig az oxigént, mint minden más egészséges szövethez a szervezetben, a sebészi feltárásnak ehhez semmi köze.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top