Nemzetközi összefogás a tüdőrákszűrésért: Magyarország is csatlakozik

nem kissejtes tüdőrák, NSCLC

Magyarországon három központban, a Pécsi Tudományegyetemen, a Debreceni Egyetemen és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben indulhatnak meg vizsgálatok az európai program keretében.

A tüdőrák a rák okozta elhalálozás vezető oka. Mint minden daganat esetében, a túlélési arány sokkal magasabb, ha korán felismerik a betegséget. Az alacsony dózisú computer tomográfiás vizsgálat (Low Dose CT) biztonságos, egyszerű és hatékony módja a tüdőrák szűrésének. Amint arra a Pécsi Tudományegyetem összefoglalója rávilágít, az USA-ban és Európában végzett számos vizsgálat kimutatta, hogy az LDCT, ha hatékonyan alkalmazzák, 20%-kal csökkentheti a tüdőrák okozta halálesetek számát.

Az új uniós rákszűrési ajánlás arra ösztönzi a tagállamokat, hogy vizsgálják meg az LDCT megvalósíthatóságát és hatékonyságát a tüdőrák szempontjából magas kockázatnak kitett személyek szűrésére. Az EU által finanszírozott SOLACE projekt támogatja a tagállamokat a végrehajtásban, és személyre szabott eszköztárat biztosít a nemzeti és regionális központok számára a tüdőrákszűrési programok Európa-szerte történő végrehajtásának megkönnyítéséhez, különös tekintettel azokra a csoportokra, amik az egészségügyi egyenlőtlenségek miatt nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Számos oka van annak, hogy a veszélyeztetett személyek nem férnek hozzá a tüdőrákszűréshez. Ez gyakran a hátrányos helyzetű és kiszolgáltatott közösségekkel fennálló történelmi egyenlőtlenségekre vezethető vissza. Az olyan tényezők, mint a dohányzás, gyakoribbak lehetnek ezekben a csoportokban, tovább növelve a tüdőrák kockázatát.

A SOLACEprojekt arra törekszik, hogy a szűrés akadályait minimalizálja, biztosítsa a szűrések könnyű hozzáférhetőségét minden ember számára, társadalmi és gazdasági helyzettől függetlenül.

Fontos ugyanakkor hangsúlyoznunk: a tüdőszűrés a már kialakult rák időben, még gyógyítható állapotban való felfedezését célozza. Ugyanakkor a tüdőrák – mivel az esetek döntő többségében a dohányzás a fő kiváltó tényezője – füstmentes élettel meg is előzhető.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top