Onkológiai betegségek és a koronavírus hasonlóságát is vizsgálják

Több hazai intézet összefogásban dolgozik a koronavírus jobb megértésében: a Covid-19 járvánnyal kapcsolatban a vírus természetével, a fertőzés lefolyásának mechanizmusával foglalkoznak, továbbá a lehetséges vakcinát és a különböző terápiás kezelések lehetőségeit kutatják – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-t.

A kutatómunka „A COVID-19 járványra adott komplex válasz” című szakmai koncepcióval indult útjára. A konzorciumot négy országos intézet: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), a Dél-pesti Centrumkórház és Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC), valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezéstudományi Intézet alkotja (OGYÉI), bevonva három egyetem különböző kutatócsoportját, így a Pécsi Tudományegyetem, az Állatorvostudományi Egyetem bioinformatikai kutatócsoportjait, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem komplex rendszerek fizikája tanszékét.

Mint írták, a konzorcium céljai közül már több teljesült. Az NNK Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriumában Magyarországon először és Európában is az elsők között izolálták az élő SARS-CoV-2 vírust, amely segítségével megnyílt az út a hazai vakcinafejlesztéshez is. A DPC-ben gyógyult betegek által adott vérből az OVSZ más Covid-19 betegek plazmaterápiájára alkalmas vérkészítményt állított elő, melynek segítségével már több beteg is meggyógyulhatott hazánkban.

Hozzátették: a konzorcium együttműködést alakított ki további országos intézetekkel, így az Országos Onkológiai Intézettel, ahol olyan molekuláris útvonalakat vizsgálnak onkológiai betegségekben, amelyeknek nagy jelentőséget tulajdonítanak a koronavírus elleni gyógyszerfejlesztésben is. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben pedig a BCG-vel való újraoltás védőszerepét kezdték vizsgálni, valamint olyan klinikai vizsgálatba kezdtek, amely a Covid-19 által okozott tüdőfibrózis kivédésével kapcsolatos.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top