Rákkeltő anyagok (jelige: gmf043)

Úgy érzem, az önöknek feltett kérdésre nem kaptam kielégítő választ. Kérdésem a következő volt. „Mennyi rákkeltő anyagot tartalmaznak az ásványi olajok, köztük kimondottan a kerozin és égésterméke? Illetve a szennyvíztisztítónál felszabaduló gőzök és gázok?” A válaszukban a dohányzást említik, nem pedig a konkrét feltett kérdésre kaptam választ. Olyan helyen dolgoztam, ahol mind a két anyaggal kapcsolatba kerültem. Volt egy tüdő daganatom, most pedig egy nyirokcsomó daganattal járok kemo- illetve sugárkezelésre. Ezért kérdeztem, hogy ezek az anyagok elősegíthették-e daganatok kialakulását? Arra is kíváncsi lennék, ki tudják-e mutatni a szervezetben pl. keraszin jelenlétét, illetve milyen vizsgálattal? Ezekre a kérdések kérek konkrét választ és nem általánosságban.

A dohányzást azért hoztuk fel példaként, hogy ezzel érzékeltessük: ott sem egy-egy anyagról, hanem több száz káros származékról van szó, s egy tüdőrákos vagy húgyhólyagtumorral kezelt betegnél visszamenőleg nem lehet megmondani, hogy ezek közül konkrétan melyek váltották ki a daganatot, vagy mennyivel kellett volna kevesebb cigarettát szívni ahhoz, hogy ne induljon meg a rákos burjánzás. A nagy számok törvényei szerint azt tudjuk, hogy a dohányozok sokkal gyakrabban betegszenek meg különféle daganatokban.

Ugyanez igaz a vegyszerekre is. A statisztikai tapasztalatok alapján mutatták ki, hogy például a húgyhólyagrákokkal összefüggésben a veszélyeztetett munkakörökbe sorolhatók a kéményseprők, s az útépítők is, előbbiek a koromszennyezés, utóbbiak a kátrány és az aszfalt miatt, s a száraz vegytisztítást végzőknél is az átlagosnál nagyobb valószínűséggel jelenhet meg húgyhólyagrák, a szakirodalom a nyomdászokat és a fodrászokat is megemlíti. De itt sem számszerűsíthető az, hogy mennyi kémény kitisztítása mondható még ártalmatlannak és mennyi már biztosan daganatot okozónak – hiszen azért a kéményseprőknél sem a húgyhólyagrák a vezető halálok, csak náluk nagyobb előfordulást találtak mint más foglalkozásoknál. Ugyanígy nem számszerűsíthető az sem, hogy hány napégés után többszöröződik a bőrrák előfordulási valószínűsége.

A fenti példák alapján talán elfogadja tőlünk: nem tudunk pontos mennyiséget írni az Ön által kérdezett anyagokra vonatkozóan sem. Az onkológus listaszerűen ismeri általában, hogy melyik anyagok tartoznak a rákkeltő anyagok csoportjába. Az Ön kérdésének kerozinra, égéstermékekre, ezek szervezetben való kimutathatóságára, szennyvíztisztítónál felszabaduló gőzökre és gázokra vonatkozó részével kapcsolatban feltehetően foglalkozás-egészségügyi orvos, üzembiztonsági szakértő, esetleg igazságügyi szakértő lehet tájékozottabb. Ilyen vizsgálatokat az onkológiai osztályok nem végeznek és nem kezdeményeznek, nincs rálátásunk e területre.

Előzmény:
Rákkeltő olajok, gőzök, gázok

Top