Konizáció dilemmája (jelige: elveszett bizalom)

32 éves nő vagyok. Fél évvel ezelőtt rákszűrésen voltam, majd kb. 2 hónap múlva kaptam egy levelet, hogy a vizsgálatot meg kell ismételni. Akkor a nőgyógyászom elmondta, hogy az eredményem nem nevezhető rossznak (vagyis nem éri el a p3 szintet), de nem is jó (tehát nem lehet p2-ként sem kategorizálni), ezért javasolta a kenetvétel megismétlését. Az eredmény sajnos ugyanaz lett. Ő azt javasolta, hogy el kellene végezni az ilyenkor szokásos műtétet (kúp alakú kimetszés), viszont a főorvos ezt nem látta indokoltnak, ő azt mondta, hogy 3 havonta járjak szűrésre. Tehát májusban harmadik alkalommal is mintát vettek, aminek az eredménye hasonlatos lett a korábbiakhoz. A nőgyógyászom továbbra is kitart a műtét mellett, a főorvos úr még nem nyilatkozott, de a korábbiak alapján ő nem fog egyet érteni a műtéttel.

Jelenleg úgy gondolom, hogy egy másik város nőgyógyászatán is megvizsgáltatom magam, mert nem szeretném fölöslegesen megműttetni magamat, de természetesen ha szükséges, akkor az egészségem érdekében mindent megteszek.

A kérdésem: a fent vázoltak alapján valóban elkerülhetetlen a műtét? A műtéten kívül milyen egyéb megoldások léteznek? Ha műtétre kerülne a sor, az befolyásolná a későbbi gyermekvállalást? Például a veszélyeztetett terhesség kockázata növekszik ilyen esetekben?

Azt, hogy a fejlemények függvényében most mit mond majd a főorvos, nem lehet biztosan megmondani abból, hogy mi volt a véleménye az előző alkalommal.

Az összes rendelkezésre álló lelettel, leírással kérhet egy másik osztálytól másodvéleményt. Fontos lenne, hogy elvigye magával a citológiai lelet leírását is, amennyiben rendelkezésre áll. Mivel nem egyértelmű a citológiai eredmény (ami nem túl gyakran fordul elő), nehéz pontosan meghatározni a teendőket.

A konizációt el lehet végezni hidegkés kimetszéssel és elektromos „kacs-konizációval”. Általában a konizáció nem jelentősen befolyásolja a teherbeesés valószínűségét, s csak önmagában ez általában nem okoz veszélyeztetett terhességet.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mekkora részt vágnak ki konizációkor?
P3, majd P4, konizáció
P3 és konizáció állapotosan?
P3 CIN 1, kell konizáció?
Hogy zajlik a konizáció?
P3-P2 váltakozás, konizáció
Konizáció: csonkítás?
P2-es eredmény, reaktív elváltozás
Küret vagy méheltávolítás?
Nőgyógyászat: lehet rosszindulatú?
Indokolt konizáció után a méheltávolítás?
Dysplasia, CINIII
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Konizáció, szövettan után: cervicalis dysplasia
P3 citológia kontrollja
HPV gyanús: P3 citológia lehet felfázástól is?
P3 és HPV, immunrendszer erősítése
Citológiai eredmény: P2
P3 és biopszia
P3, sil1 rákszűrési eredmény
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Nőgyógyászat: lehet rosszindulatú?

Top