Áttétes vastagbélrák (jelige: bánatos feleség)

Férjemet 2006-ban vastagbélre operálták. Kezeléseken esett átt, sugár, kemo. Most 3 éve agy infartot kapott, bal fele épp hogy kicsit mozog. Ez év februárban észrevették, hogy a máján áttétel vagy valami van. Mintavételen is volt, ami sajnos nem jó. Májustól viszem hetente kemoterápiára, voltunk CT-n, majd az orvos annyit mondott, javulás annyi, hogy nem növekedett a 11 cm-ről.

A kezelések megviselik elégé, de most kijelentette, hogy befejezte. Rám sem hallgat, nem tudom vinni. Mi tévő legyek? Kezelés nélkül meddig bírhatja? Vagy hát azok a fájdalmak, ő erre sem gondol… Most 54 éves.

A vastagbélrák májáttétes állapotában a kemoterápiás kezelések lassíthatják a betegség továbbterjedését, a gócok növekedését, számszerű szaporodását, illetve késleltetik más szervben történő megjelenésüket. Levele alapján férjénél a kezelések hatására nem alakult ki regresszió (vagyis a gócok méretének-számának csökkenése), a kezelésekkel a betegség stabilizálását lehetett elérni az elmúlt fél évben.

Azt, hogy kezelés nélkül mennyi a várható túlélés, nem lehet pontosan megmondani (ahogyan azt sem lehetne pontosan megjósolni, hogy a kezeléssel együtt mennyi lenne a várható túlélés).

Fájdalmak a betegség előrehaladásával párhuzamosan szoktak jelentkezni. Ezektől nem mentesít sajnos az onkológiai kezelés sem, ám amiatt, hogy a betegség később kerül előrehaladott, nagy daganatos gócokkal járó állapotba, általában a fájdalom is később jelentkezik.

Ugyanakkor minden emberre vonatkozik: bármilyen helyzetben, amikor a daganatos betegnél fájdalom alakul ki, megfelelő erősségű (fajtájú), és megfelelő gyakorisággal alkalmazott fájdalomcsillapításra van szükség, amelynek dózisát – a betegség előrehaladó jellege miatt – általában emelni kell, illetve hatóanyag szempontjából is egyre erősebb készítményeket indokolt alkalmazni, hiszen fontos cél a beteg fájdalommentességének elérése ezekkel a készítményekkel. A fájdalomcsillapítás teljesen független attól, hogy valaki részt vesz-e onkológiai kezelésben vagy sem: mindenkinek alapvető joga.

Férjének joga van úgy dönteni, hogy nem akar több kemoterápiás kezelést kapni a kapott orvosi felvilágosítás ellenére. Ugyanakkor esetleg kontroll vizsgálatra érdemes lehet elmenni pár hónap múlva, ha erre az onkológián lehetőség van (bár ez nagy valószínűséggel kezeletlen esetben a betegség rosszabbodását fogja mutatni).

Kapcsolódó cikkek:
Májáttét: sebészi, onkológiai, radiológiai kezelés
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Vastagbélrák és végbélrák
KRAS vizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttétes végbélrák CT vizsgálata
Végbélrák májáttét: kras vizsgálat, célzott terápia
Áttétes végbélrák nagy fájdalmai
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Csontáttétes végbélrák

Top