Ragadd torkon a rákot! – kampány a fej-nyaki daganatok megelőzéséért

A világszerte zajló Make Sense – Ragadd torkon a rákot! kampány célja a figyelemfelhívás: a kampány abban segít, hogy minél több emberhez jussanak el a fej-nyaki daganatokkal kapcsolatos legfontosabb információk, ezáltal elősegítve a korai diagnózis felállításának lehetőségét.

A 2021-es program keretében Magyarországon a Magyar Fej-Nyaki Onkológiai Társaság a Mályvavirág Alapítvánnyal együttműködve hozta létre a fejnyakidaganatok.hu weboldalt edukációs céllal, valamint az Alapítvány a Facebook oldalán (facebook.com/malyvavirag) szeptember 20-tól elérhetővé tesz olyan kisfilmeket, amelyekben gyógyult betegek osztják meg tapasztalataikat, valamint Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-nyaksebészeti klinika orvosai tájékoztatják az érdeklődőket a fej-nyaki daganatokkal kapcsolatos legalapvetőbb tudnivalókról. A cél egyezik a nemzetközi kitűzésekkel: a Társaság szeretné, ha minél több ember informálódna a betegségekről, ismerné a leggyakrabban előforduló tüneteket, és komolyan venné a szűrővizsgálatok fontosságát.

„A fej-nyaki daganatok, különösen a hazai férfi lakosság tekintetében, igen nagy számban okoznak megbetegedést. Magyarországon 5000 új fej-nyaki daganatot diagnosztizálnak évente, ezzel sajnos világviszonylatban is dobogós helyen állunk. A korai stádiumban felfedezett daganatok rendkívül jól gyógyíthatók, ezért nagyon fontos, hogy aki olyan tüneteket észlel, amelyek három hétnél tovább fennállnak, haladéktalanul forduljon szakorvoshoz.” – mondja Prof. Dr. Tamás László, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója.

Magyarország vezet a fej-nyaki daganatok okozta halálozás tekintetében a világon, melyhez kapcsolódóan a kiemelt rizikófaktorok közé tartozik a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a humán papillomavírus fertőzés (HPV).

A fej-nyaki daganatok világszerte az egyik gyakori daganatos betegségnek számítanak. Nagyon súlyos betegségekről van szó, de a korai diagnózis életeket menthet! – fogalmaz a hazai kampány sajtóanyaga.

A fej-nyaki daganatok csoportjába tartoznak azok a daganatok, amelyek a fej és a nyak régiójában fejlődnek ki, elsősorban a szájüreg, szájgarat, orrgarat, algarat, gége, ill. orrüreg/melléküregi daganatok. Előfordulását tekintve Európában a hatodik-hetedik leggyakoribb daganatos betegség. Ennek tükrében az elővigyázatosság a betegség kapcsán nagyon alacsony: a betegek nagy része a diagnózis felállításakor már előrehaladott stádiumban van. Az előrehaladott stádiumú betegek 60%-a veszti életét 5 éven belül a betegség következtében. Ugyanakkor korai diagnózis esetén a túlélési arány 80-90%-os.

Fő kockázati tényezők között említhető a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a humán papillomavírus fertőzés. Férfiak esetében a fej-nyaki daganatok kialakulása 2-3-szor valószínűbb a nőkhöz viszonyítva, ugyanakkor sajnos az utóbbi időben egyre több nőt diagnosztizálnak a betegséggel. Szintén aggasztó adat, hogy míg sokáig többnyire a 40 éve feletti korosztályt érinthette, ma már fiatalabbak esetében is előfordul, mely a HPV-érintettségre vezethető vissza.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top