Rákgyógyítás: a betegség értelme és ára

Mi értelme az embereket sújtó súlyos betegségeknek? Mit tanítanak az egyes kultúrák és vallások a betegekről? E kérdéseket is taglalja a Rákgyógyítás magazin legújabb száma. A lapnak Csákányi Eszter nyilatkozik szülei betegségéről, radiológus főorvosok beszélnek az egyes diagnosztikai vizsgálatok sajátságairól, napirendre kerül a végstádiumban lévő betegek ellátása, illetve olyan kényes kérdések is előkerülnek, hogy mennyit kell, illetve mennyit lehet költeni a betegek ellátására. Az újság 10 ezer példányban jut el a rákbetegekhez, ingyenes, s hirdetéseket sem közöl.

Nyíltan ritkán elhangzó kérdéseket feszeget a Rákgyógyítás magazin 2009. téli kiadása. Közgazdász, bioetikus, orvosprofesszor, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felelős vezetője értekezik arról, hogy egy beteg miként kerülhet szembe a társadalommal, s miközben önmaga mindenét odaadná, hogy meggyógyuljon, mit várhat az országtól, ahol él. Radiológus főorvos felel, miért kell olyan sokat várni egy vizsgálatra, végstádiumú betegeket ápoló nővér vall hivatásáról, hogy életünk utolsó hetei éppen olyan fontosak, mint a legelsők.

Muzulmán, buddhista, zsidó és keresztény vallási vezetők foglalják össze mit diktál számukra meggyőződésük az emberi bajok értelméről: saját rákbeteg gyermekét féltő rabbi beszél arról, hogy hite szerint miért tekinthető jónak a családját megviselő súlyos betegség.

A lapnak a gazdasági kérdésekről Thurzó László, a Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium elnöke, Molnár Márk Péter, az OEP Ártámogatási Főosztályának vezetője, Kovács József bioetikus és Gulácsi László közgazdász nyilatkozik. A vallási összeállításban Bölcskei Gusztáv református és Kiss-Rigó László római katolikus püspök mellett Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség és Pressing Lajos, a Magyarországi Buddhista Misszió vezetője szólal meg, Oberlander Báruch zsidó rabbi pedig a világnézeti kérdések mellett fiának az agytumorral való küzdelméről is beszél.

Az orvosszakmai körképben Palkó András, a Radiológiai Szakmai Kollégium vezetője mellett Forrai Gábor, az Állami Egészségügyi Központ és Harkányi Zoltán, a Heim Pál Gyermekkórház radiológus osztályvezető főorvosa is beszámol a kutatási irányokról, a radiológiai diagnosztikai eljárások jellegzetességeiről és jelentőségéről. A végstádiumú betegek ellátásáról szóló cikkben Hegedűs Katalin, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke és Puskás Éva, a Szent István és Szent László Kórház hospice osztályának ápolója beszél. A lap hírt ad a budapesti Tűzmadár Házban a rákbetegek számára szervezett pszichológiai tréningekről és táborozási lehetőségekről is.

A Rákgyógyításnak adott nyilatkozatában Csákányi Eszter mesél arról, miért került rákbeteg édesanyjától oly távol, s beteg édesapjához oly közel. Az interjúból kiderül, egy családon belül is mekkora különbség lehet két embernek a betegséghez való viszonyulásában.

A Tűzmadár Alapítvány által a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság és a Magyar Pszichoonkológiai Társaság tudományos partnerségével kiadott lap 2008 szeptembere óta negyedévenként 10 ezer példányban jut el az onkológiákon és a betegszervezeteken keresztül a rákbetegekhez és családtagjaikhoz. Az ingyenes, s hirdetéseket sem tartalmazó újság a szerkesztőség 6723 Szeged, Építő u. 3/a levélcímére (2013. augusztustól az új cím: 6726 Szeged, Izabella u. 8.) küldött, súlykorlát nélküli, felbélyegzett válaszborítékkal postán is megrendelhető.

Kapcsolódó cikkek:
Bangó Margit, civilek és orvosok a Rákgyógyításban
Nagy Bandó András rákról, emberségről, búcsúról
Vágó István óvatosságra inti a rákbetegeket
Rákgyógyítás: Halász Judit is biztatja a betegeket
Rákgyógyítás: új magazin rákbetegeknek

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top