Segítség a krízisben: ingyenes telefonszolgálatok

1950-ben Chad Varah anglikán lelkész Londonban az öngyilkosság megelőzése céljából elindította az első lelki elsősegély telefonszolgálatot, s ebből nőtt ki a Szamaritánus (The Samaritans) mozgalom, olyan segítségnyújtás a reményvesztetteknek, amely önkéntes laikus munkatársak tevékenységén alapul. Az első magyar telefonszolgálat 1970-ben Debrecenben alakult. A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségét (LESZ) 9 magyar telefonszolgálat alapította 1986-ban. Ma már 20 szolgálat a tagja.

A nemzetközi normák alapján működő lelki elsősegély telefonszolgálatok célja mindenekelőtt az öngyilkosság megelőzése, a krízisintervenció és a mentálhigiénés prevenció, így alapvetően mentálhigiénés prevenciós feladatokat látnak el, átvállalva sokszor az egészségügyi ellátás betegségmegelőző szerepét is. Arra törekednek, hogy a krízisben lévő, problémákkal küszködő emberek azonnal elérhessék vonalaikat. A szolgálatok hívása ingyenes, s a hívó névtelen maradhat.

Névtelen, de nem személytelen segítségükkel évente országosan több tízezer hívó él, a legkülönbözőbb életnehézségek szorításában. Szervezeteiket maguk tartják fenn, a krízisintervenciós munkára képzett önkéntesek stábokban dolgoznak, s a szolgálatok sok helyen bázisai más mentálhigiénés, prevenciós kezdeményezéseknek is.

Beszéljünk egymással!

A telefonszolgálatokat összefogó nemzetközi szervezet 1997-ben, hagyományteremtő szándékkal kezdeményezte a Telefonos Nap megrendezését a Távközlési Világnaphoz közel eső időpontban, ehhez Magyarország is csatlakozott. Az alapgondolat az volt, hogy a fejlődő, globalizálódó világunkban a kommunikáció egyre nagyobb teret nyer, mégis az emberi kapcsolatokban egyre inkább a kiüresedés, az elmagányosodás, a tolerancia hiánya tapasztalható.

„Beszéljünk egymással” a nap mottója, ami kifejezi azt, hogy miről is van szó. A Telefonos Nap alkalmából a tagszolgálatok városaikban tartanak különböző rendezvényeket, „megmozdulásokat”, például iskolásoknak hirdettek rajzversenyt vagy szakmai fórumot szerveztek a szolgálatoknak – ennek 2011. májusában például Szeged a házigazdája.

Több százezer hívás évente

A szolgálatokhoz éves szinten több százezer hívás fut be, de évek óta tapasztalják, hogy szolgáltatásunk korlátozódik azáltal, hogy a mobilkészülékekről ingyenes hívást nem tudnak fogadni, csak vezetékes telefonokról. Céljuk, hogy Magyarországon is át lehessen térni az EU-ban elterjedt rendszerre, az egységesített központi, rövidített hívószámra. Mivel könnyen igénybe vehető szolgáltatásról van szó, valamint hogy az esti-éjszakai órákban, amikor a hivatalos egészségügyi szervekhez egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan lehet fordulni – működnek a szolgálatok, így sok hívónak még jobban elérhetővé válna, ha minden készülékről hívhatóak lennének a segélyhívószámok.

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége égisze alatt működő szolgálatok elérhetőségei az alábbi linken elérhetők.

Lelki elsősegély szolgálatok telefonszámai

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák: telefonos segítség a betegeknek
Válaszok nélkül távozunk a kórházból
A beteg is készüljön fel a vizitre!
Családban is lehet magányos a beteg

Top