Senki sem lehet túl fiatal a mellrákhoz!

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Senki sem lehet túl fiatal a mellrákhoz! – figyelmeztetett az Egészség Hídja Összefogás, az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület.

Az október hagyományosan a mellrák elleni küzdelem és a mammográfiás szűrővizsgálatokra való ösztönzés hónapja, erre időzítve tette közzé a betegszervezet közleményét, amiben sürgetik a szűrővizsgálatok korhatárának kiszélesítését. Tóth Krisztina alelnök közleményükben úgy érvelt: „egyre több érv szól amellett, hogy csökkenteni kellene az ingyenes mellrákszűrés alsó korhatárát a jelenlegi 45 évről 40 évre. Az előző évtizedben ugyanis bár nem emelkedett a mellrákkal diagnosztizáltak száma Magyarországon, mégis drámaian nőtt a fiatal, 50 év alattiak érintettsége.” (A Nemzeti Rákregiszter legfrissebben elérhető 2018-2020-as adatai szerint csaknem minden ötödik mellrákos nő 50 évnél, minden nyolcadik emlőrákos beteg pedig 45 évnél fiatalabb.)

Nem elég azonban az állami mammográfiás emlőszűrési lehetőségek biztosítása, azon részt is kell(ene) venniük minél nagyobb arányban a nőknek (most csak körülbelül fele megy el azoknak a 45-65 év közötti nőknek az ingyenes vizsgálatra, akiket a szűrőprogramban meghívnak). A szűrővizsgálatra való ösztönzést szolgálják a látványos, a média érdeklődésére is számot tartó figyelemfelhívó akciók. Ezek közül a legismertebb a rózsaszínűre világított Lánchídon történő felvonulás: ebben az évben is több mint kétezren vettek részt a demonstráción. Az alkalom tiszteletére a Lánchídon kívül a Szabadság-szobrot és több más nagy épületet is rózsaszínű fényekkel világítottak meg. „Minden nő számít” – emelte ki az Egészség Hídja Összefogás az egykori amerikai nagynövettől, a szervezet egyik létrehozójától, Nancy Brinkertől származó mottót. A szlogen az egyesület filozófiáját is tükrözi, amely szerint életkortól, lakóhelytől, társadalmi státusztól függetlenül minden nőnek joga kell hogy legyen megkapni a lehető leghamarabbi kivizsgálást, majd a lehető legmodernebb, leghatékonyabb terápiákat a gyógyulás érdekében.

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top