Sosem késő letenni! Füst nélkül javulnak az életesélyek

Illusztráció: Depositphotos.com

Egyetlen daganatos beteg sem legyinthet, hogy „neki már mindegy, hiszen rákja van, így már nyugodtan dohányozhat tovább.” Nemcsak az egészségeseknek, a betegeknek is árt a dohányfüst, egy már kialakult daganatos betegség diagnózisa nem véd meg a dohányzás okozta további egészségkárosodástól, sőt a cigarettázás több fronton is ellene hat a hatékony daganatellenes kezeléseknek.

Ugyan egyre gyakrabban fordul elő, hogy korábban soha nem dohányzó embereknél alakul ki tüdőrák, a lényegen ez nem változtat: a tüdődaganatok döntő többségének a dohányzás a fő kiváltója. A méreganyagok sokaságát tartalmazó füst folyamatos szervezetbe eregetése tehető felelőssé a szájüregi, garat- és gége, valamint nyelőcsődaganatok jelentős részéért is, továbbá a veserák és a húgyhólyagrák is összefüggésben állhat a cigarettázással. De egy daganatos beteg esetében akár van, akár nincs ok-okozati kapcsolat, az biztos: a dohányzás abbahagyásával minden érintett betegnek javulhat az életminősége, s a daganatellenes kezelések hatékonyságát is kedvezően befolyásolhatja, ha valaki leteszi a cigarettát – mondja dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főigazgató-főorvosa.

Miben okoz kárt a dohányfüst?

dr. Kovács Gábor

dr. Kovács Gábor

– A dohányzó betegeknél nagyobb a kockázata annak, hogy hipoxiássá, oxigénhiányossá válik a szervezetük, ami csökkentheti a daganatellenes kezelések hatékonyságát. Ekkor ugyanis az történik, hogy a belélegzett szénmonoxid meggátolja, hogy a vörösvértestek alkotóelemeként működő hemoglobin elegendő oxigént szállítson a sejtekhez. A hipoxiás állapot rontja a sugárkezelések hatásosságát, sőt az oxigénhiány a tumorsejtek sejtszaporodási ciklusának megváltozásán keresztül egyes onkológiai gyógyszeres terápiák hatékonyságát is csökkentheti – magyarázza Kovács Gábor. A főigazgató további érveket is sorakoztat.

– A daganatos betegek jelentős részének társbetegségei is vannak, például krónikus obstruktív légúti betegség (COPD), érelmeszesedés, szív- és érrendszeri betegségek. Ezek mindegyikére rossz hatással van a dohányzás: rontja a beteg közérzetét, terhelhetőségét, erőnlétét, ezáltal az onkológiai kezelések mellékhatásainak is nagyobb lehet a kockázata, illetve egy rosszabb általános állapotban lévő embernél el sem lehet kezdeni a daganatellenes terápiát – figyelmeztet Kovács Gábor.

Hosszabb távra tekintve is szólnak érvek a füstmentesség mellett.

– Betegségtípusonként eltérő arányban, de egyre több daganatos beteg lép a gyógyulás útjára, vagy a kordában tartott betegséggel együtt is hosszú évekre tervezhet. Nagyon nem mindegy, hogy ők mennyire vigyáznak az egészségükre. Nem egyedi eset, hogy egy sikeres tüdőműtét után egy évvel a továbbra is dohányzó beteg meghal szívinfarktusban. A dohányzás növeli egy elsőtől független, második rák kialakulásának kockázatát, s egyes esetekben szerepe lehet a kiújulásban, az áttétek megjelenésében is – jelenti ki a főigazgató.

Ahhoz, hogy a dohányzással összefüggő rák kockázata érdemben csökkenjen, több mint egy évtizednek kell eltelnie, ám számos előny már rövid távon megtapasztalható. A vér oxigénszintje már néhány hét alatt jelentősen javulhat, ezzel párhuzamosan enyhülhet a fáradékonyság, mérséklődhet a köhögés, a harákolás, fél-egy év leforgása alatt az infarktus kockázata is feleződik.

Orvosi segítség a leszokáshoz

– Sokszor az életet fenyegető daganatos betegség diagnózisa által kiváltott trauma ad lökést, hogy valaki soha többé ne akarjon rágyújtani. Ezzel az elmúlt évtizedek károsodása és a daganatos betegség ugyan nem válik semmissé, ezen már nem lehet változtatni, de azon igen, hogy a beteg fizikai állapota javulhat, s lelkiekben is úgy érezheti, hogy aktívan tett valamit az egészségéért – fogalmaz Kovács Gábor.

– Az emberek egy részénél a dohányzás alkalmakhoz kötődik, másoknál csak egy rossz szokás, az erősebb dohányosoknál viszont kifejezett fizikai és lelki függést okoz, így a dohányzás megvonását rövid távon sokan nagyobb stressznek, életminőség-romlásnak élik meg, mint magát a rákot. Ezért minden egyes betegünknek, nemcsak a daganatos pácienseknek, hanem minden nálunk megforduló dohányosnak felajánljuk, hogy segítünk: a Korányi Intézetben egyéni és csoportos tréningbe is be lehet kapcsolódni, motivációs programmal, pszichológiai és szakorvosi támogatással, szükség esetén akár különféle gyógyszerekkel, tapaszokkal is tudunk segíteni abban, hogy sikerüljön letenni a cigarettát. Az ambulancia nyitott, bárki felkereshet bennünket és ingyenesen bekapcsolódhat a programba, de erre országszerte is lehetőség van 86 tüdőgondozóban.

Dohányzás_telefon_KorányiA részletekről az ingyenesen hívható 0680 44-20-44 telefonszámon munkatársaink felvilágosítást adnak, s a szám hívásával akár telefonos leszokási programba is bekapcsolódhatnak az érdeklődő dohányosok – zárja gondolatait egy praktikus információval Kovács Gábor.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top