Széchenyi-díjjal ismerték el Tímár József rákkutató professzor munkásságát

Dr. Tímár József rákkutató professzor munkásságát a nemzeti ünnep alkalmából Széchenyi-díjjal ismerték el.

Tímár József nemcsak a rákkutatásban etalon, telt házas előadásai jelzik, hogy meglátásaira évtizedek óta odafigyelnek a szakorvosok is. Emellett a tudományos eredmények közérthető átadásában is mindig számíthatnak rá a betegek: számos alkalommal volt a Rákgyógyítás Portál nyilatkozója, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság és a Gyógyulj Velünk Egyesület által szervezett legutóbbi Daganatos Betegek Napján a rák genetikai hátteréről rögzített előadását is sok ezren nézték már meg. Köszönjük munkáját, segítségét és kívánjuk, hogy miközben mások egészségéért dolgozik, saját egészsége is sokáig szolgálja!

Amint méltatásában olvasható, Tímár József patológus, az orvostudomány doktora 1952. január 12-én született Budapesten. A szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen megkezdett tanulmányait a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen (SOTE) fejezte be 1976-ban. 1980-ban patológusi szakvizsgát tett, 1987-ben az orvostudomány kandidátusa, 1995-ben az orvostudomány doktora lett.

Az egyetemen 1976-1983 között tanársegéd, 1984-1989 között adjunktus, 1990-től docens volt, 1995 óta egyetemi tanár. 1999-ig a SOTE I.sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetében dolgozott, majd megalapította az Országos Onkológiai Intézet Tumor Progressziós Osztályát, amelyet osztályvezető főorvosként 2008-ig vezetett. 2008-2017 között a Semmelweis Egyetem II. számú Patológiai Intézetét igazgatta tanszékvezetőként, 2015-2022 között vezette az egyetem Patológiai Orvostudományok Doktori iskoláját, 2013-15 között rektorhelyettes volt. Jelenleg a patológiai intézet Tumorprogressziós Munkacsoportjában kutat.

Kutatási területe a daganatok áttétképzése és annak sejtbiológiai és genomikai alapjai. A prediktív és prognosztikus molekuláris patológiai diagnosztika egyik hazai úttörője, központi szerepet játszott az onkológiai kutatásokban, az onkológiai program megalkotásában és menedzselésében. A Pathology Oncology Research folyóirat társalapítója, számos magyar és angol nyelvű molekuláris onkológiai szakkönyv szerzője. Díjai: Széchenyi professzori ösztöndíj (1997), Akadémiai Díj (1998, 2005), a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje (2017).

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top